Facebook image

Összesen 16 bejegyzés

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) és az áfa

2024. január 1-től bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS. A kötelező visszaváltási díjas rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, valamint a DRS bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította 2024. január 1-i hatállyal. Az alábbi blogunkban bemutatjuk, melyek az új DRS rendszer legfontosabb, áfát érintő hatásai.

Tovább

Kenőolaj – jövedéki adóköteles vagy sem?

Gyakorlati tapasztalataink szerint a kenőolaj jövedéki megközelítése gyakran visszatérő téma gazdálkodói körben. Problémás annak azonosítása, hogy pontosan mi tartozik ebbe körbe a jövedéki törvény szempontjából, van-e teendője a társaságnak, és ha igen, mi is az.

Tovább

Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

Tovább

Utolsó simítások a hatályba lépés előtt – jövedéki törvény

Több alkalommal írtunk már arról, hogy milyen teendők vannak az új jövedéki szabályozás bevezetésével kapcsolatosan. A törvény hatályba lépése több alkalommal tolódott, de most úgy látszik, a július 1. valóban reális dátum. Végső hajrába ért a felkészülés az új kihívásokra, amit nem tesz könnyebbé az a tény, hogy a szabályozás szinte állandóan változik.

Tovább

Különös ellenőrzési formák várhatóak jövedéki területen

Nehézkesen ugyan, de egyszer biztosan életbe lép az új jövedéki szabályozás. Önmagában az, hogy sorozatosan csúszik az életbelépése, éppen azt támasztja alá, hogy olyan átfogó változások várhatóak, amelyek bevezetése nem megy egyszerűen sem a hatóság, sem a gazdálkodók oldaláról.

Tovább

Az EKAER mint a NAV nehézfegyvere!

Az utóbbi idők adóhatósági tájékoztatójának slágertémája az EKAER. Nincs olyan adókonferencia, ahol ne lenne téma az EKAER függetlenül attól, hogy az előadó a NAV részéről vagy az adótanácsadói oldalról érkezik. Vizsgálva az adóhatóság eszközrendszerét, találónak tartom azt az adóhatósági előadótól származó megállapítást, amely szerint az EKAER az adóhatóság nehézfegyverzete. A harcászati tudományban nem csak a fegyver súlya, hanem hatékonysága, pusztító ereje miatt alkalmazzák az elnevezést az egyes eszközökre.

Tovább

Kiemelt témák