Facebook image

Összesen 10 bejegyzés

Brexit - A szabadkereskedelmi megállapodás mellett is komoly változások lesznek!

A Brexit folyamatra jellemzően, szinte az utolsó pillanatban sikerült megállapodniuk a feleknek. Van „deal” így, az Egyesült Királyság rendezett formában hagyja el az Európai Uniót és ezáltal a Vámuniót. Ez mindenképpen örömteli, ugyanakkor az is látható, hogy a megállapodás alapján is olyan változások várhatóak, melyek jelentős költségnövekedést, szállítási idő növekedést, többlet adminisztrációt, és nyitott kérdéseket eredményeznek.

Tovább

Továbbra is káosz Brexit ügyben!

Lassan eltelt két év az első Brexit blogunk óta, de sajnos ma is a káosz az úr. Mindeközben a gazdálkodók, bármilyen eredménnyel zárul is a Brexit tárgyalás, lépéskényszerben vannak a vámkötelezettségek változása miatt.

Tovább

A no-deal Brexit azonnali lépésre kényszerít cégeket!

Azok a brit vállalkozások, amelyek Magyarországon csupán adószámmal rendelkeznek, azaz nincs Magyarországon bejelentett székhelyük, telephelyük, de itt terméket, vagy szolgáltatást értékesítenek, 2019. október 31. után csak pénzügyi képviselet útján folytathatják gazdasági tevékenységüket belföldön, no-deal Brexit esetén!

Tovább

A britek kilépése a vámunióból – „Kemény” Brexit

Theresa May brit miniszterelnök Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnéséről tartott legutóbbi beszédében kijelentette, hogy teljes körű elszakadást tervez az EU-tól, és nem akarja megtartani az EU-tagság egyes elemeit sem. „Nem törekszünk olyan modellekre, amelyeket más országok alkalmaznak, és nem akarjuk megtartani az EU-tagság egyes elemeit.”

Tovább

A Brexit akár minta is lehet!

A Brexitről a fogalom létrejötte óta szinte folyamatosan hallunk - hol jót, hol rosszat, hol ellentmondásokkal fűszerezett elemzéseket, és hol átpolitizált véleményt. Vámmal és nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó tanácsadóként próbálom nyomon követni az eseményeket, még ha ez nem is egyszerű.

Tovább

Káosz Brexit ügyben!

Nagyobb káoszt már kialakítani sem lehetne a Brexit körül, mint ami jelenleg kialakulni látszik. Pedig a kilépés határideje, 2019. március 29. vészesen közeledik!

Tovább

Szakadék szélén a Brexit!

Lassan minden napra jut egy szavazás az angol alsóházban Brexit ügyben. A szavazás dömpinggel egyedül a fogadóirodák járnak jól, ugyanis nehéz megtippelni, hogy mikor, mi fog történni, melyik politikai erőnek mi az elképzelése, ha van egyáltalán ilyen.

Tovább

Érdemes már most készülni a Brexitre

A jelen állás szerint senki sem tudja, hogy mi lesz a Brexittel, lesz-e egyáltalán vagy elhalasztják? A sokféle lehetséges forgatókönyv mellett a prudens üzleti működés azonban megköveteli, hogy felkészüljünk a no-deal Brexitre, még akkor is, ha abban reménykedünk, hogy a Brexitet mégis elhalasztják.

Tovább

Kiemelt témák