Facebook image

Összesen 56 bejegyzés

Vállalatfelvásárlási aktivitás 2023 – M&A kilátások 2024

A közép-kelet-európai M&A piac erősen ellenállt az infláció, magas kamatok és bizonytalanság által generált hatásoknak és összességében kedvezőbb számok jellemezték a nyugati helyzethez képest 2023-ban. Az M&A piac aktivitása 2023 második félévében kifejezetten fellendült, 40%-kal nagyobb értéken adtak el vagy vettek céget a piacon az első félévhez képest.

Tovább

Milliós adóelőny a korábbi részesedésszerzés utólagos bejelentésével

2024-ben adóamnesztia lehetőséget kapnak a társaságok a korábban a NAV felé be nem jelentett részesedésszerzéseik utólagos bejelentésével. Ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a TAO-fizetés alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség! Az utólagos bejelentés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, akik jelentős piaci érték növekedésre számítanak a leányvállalatukban.

Tovább

Befolyásolja-e a referenciakamat a hazai vállalkozások cégértékét?

A napokban megjelent sajtóértesülések* szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium fontolgatja a referenciahozamok újragondolását a forint alapú hitelpiac fellendítésének céljából. A kamatok alapjául szolgáló referenciakamat jelenleg az 1 vagy 3 hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, melyet felválthatnak a lejárathoz illeszkedő Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) hozamai, ezáltal csökkentve a kamatkötelezettségek mértékét. Vajon az alapkamatok rövidtávú változása, a hitelpiac esetleges fellendülése milyen hatást gyakorol a magyar vállalkozások értékére?

Tovább

KKV finanszírozási lehetőségek 2024

A hazai KKV szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő, amelyből néhányat az alábbi blogbejegyzésünkben mutatunk be

Tovább

Vállalatfelvásárlási aktivitás a válságok árnyékában

A 2022-es év során a vállalatfelvásárlási piacon is a mindennapi életben tapasztalt kihívásokkal kellett szembenézni: emelkedő infláció és energiaárak, egy európai háború miatti bizonytalanság. Ennek ellenére a 2022-es évet az elemzők még kiemelkedően ellenálló évként értékelték. Tekintsük át hogyan teljesített a 2023-as év első negyedéve.

Tovább

Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele

2022-ben a magyar KKV szektor jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel: 2023-ra megduplázta, 290 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az intézkedés elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak.

Tovább

A magántőkealap-piac 2023-as kilátásai

2023 számos gazdasági kihívást tartogat, ennek ellenére a magántőke bevonás továbbra is fontos eleme marad a finanszírozásnak. Főként a kisebb alapok érezhetnek majd magukon nyomást a további forrás-bevonásokat illetően, mely negatív hatással lehet a tranzakciók volumenére és a befektetett eszközökre. A pénzügyi befektetők törekvésére továbbra is lehet számítani, hiszen a rekordmennyiségű rendelkezésükre álló tőkét igyekeznek majd minél hatékonyabban befektetni. Éppen ezért, rövidtávon mindenképpen fellendülés várható az M&A piacon, tekintve, hogy a (eladásra felkínált) kínálat is bővült a rendkívüli gazdasági események hatására.

Tovább

Gyülekező felhők a magántőkealapok piacán

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások, néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék.

Tovább

A vételárkalkuláció véglegesítése a cégértékesítések során - ismerjük meg a tranzakció zárási mechanizmusokat!

Egy tranzakció során mind az eladó, mind a vevő számára az egyik, ha nem a legmeghatározóbb döntési kérdés, a tranzakciós vételár és annak megállapítási módja. Sem eladói sem vevői oldalon nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy egy befektetői - indikatív - ajánlatban megadott „árazás” még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cégérték egyenlő lesz a ténylegesen kifizetett vételárral a tranzakció pénzügyi zárásakor. A tranzakciós megállapodás aláírásakor, és amennyiben az aláírás és tranzakció zárása nem ugyanarra a napra esik, a felek csak becsült pénzügyi számok alapján tudják kalkulálni a végleges vételárat. Erre a kalkulációra több zárási mechanizmus is létezik.

Tovább

Kiemelt témák