Facebook image
Mentés

Magyar cégek külföldön – milyen adókötelezettséggel jár?

Bár az elmúlt turbulens időszak ellenére folyamatosan növekszik a külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar cégek száma, még mindig sokan megfeledkeznek az ezzel járó adókötelezettségekről. A külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar társaságoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a külföldi áfaregisztrációk kezelése, az áfabevallások elkészítése és benyújtása, vagy az új adózási struktúrák kialakítása.

Külföldi  áfa-regisztrációs kötelezettsége van? Töltse le kiadványunkat melyben megtalálja az Európai adóhatóságok elérhetősége mellett, az egyes országok áfa specialitásait is. 

LETÖLTÖM A NEMZETKÖZI ÁFAREGISZTRÁCIÓS KIADVÁNYT!

Magyar cégek – növekvő külföldi jelenlét

A Covid19-járvánnyal elindult turbulens időszak jelentősen átformálta a vállalkozások tevékenységét, a kereskedelem irányát, jelentős hatást gyakorolva a nemzetgazdaságokra és azon belül is a nemzetközi kereskedelemre. Az átalakulás egyes iparágakat negatívan érintett, míg mások számára kedvező folyamatokat indított el. A külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar társaságoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a külföldi áfaregisztrációk kezelése, az áfabevallások elkészítése és benyújtása, vagy az új adózási struktúrák kialakítása. 

Az Opten 2020-2022-es éveket lefedő adatsorát elemezve megállapíthatjuk, hogy az elmúlt időszakban a feldolgozóipari, a kereskedelmi, gépjármú gyártással foglalkozó, szállítási raktározási, információs, kommunikációs, valamint az, építőipari szektorokban tevékenykedő vállalatok értek el legjelentősebb árbevétel növekedést.

 Árbevétel alakulása (2020-2022)

Az adatokból az is látszik, hogy 2020-2022 években jelentősen nőtt azoknak a magyar cégeknek a száma, akik külföldi gazdasági tevékenységet folytattak. A lenti táblázatban szereplő 6 iparágban volt a legjelentősebb a külföldi árbevétel növekedése

Export értékesítés árbevételének alakulása (2020-2022)

Megállapítható továbbá az, hogy a különböző ágazatokban eltérő mértékben növekszik az külföldi tevékenységet végző cégek száma, ami a gazdasági szerkezet változásait és a nemzetközi piacokon való egyre aktívabb részvételt tükrözi, valamint a külföldi gazdasági tevékenységek növekedése jelentős pozitív hatással van a magyar gazdaságra, mind árbevétel, mind munkahelyteremtés szempontjából is 

Tapasztalataink is azt mutatják, hogy jelentősen megnőtt az igény a futárszolgálatok szolgáltatásaira, valamint az internetes kereskedelem iránt.

Ezáltal könnyeb volt a vállalkozásoknak akár nemzetközi szintérre lépni. Az elmúlt 3 évben felgyorsult a digitalizáció, ami fejlesztésre ösztönözte a vállalatokat és átformálta a vásárlói szokásokat, megnyitotta a lehetőséget a cégeknek a külföldi terjeszkedésre, viszont ezáltal újabb kihívásokkal kellet szembe néznie a magyarországi vállalkozásoknak, mint külföldi áfaregisztrációk kezelése, áfabevallások elkészítése és benyújtás új adózási struktúrák kialakítása. 

Külföldi adószám, külföldi áfaregisztráció – mikor szükséges?

Vannak olyan tipikus gazdasági tevékenységek, melyek esetén az adott társaságnak külföldön áfa szempontjából be kell regisztrálnia a cégét  és adószámot kell igényelnie. 

Van néhány tipikus tranzakció, mely külföldi áfaregisztrációt vonhat maga után, ide tartozik:

  • saját áru (termék) tagállamok közötti mozgatása;
  • vevői készlet fenntartása egy másik tagállamban;
  • raktár készlet fenntartása egy másik tagállamban
  • helyi értékesítés egy másik tagállamban;
  • két, vagy többszereplős értékesítési lánc (láncügylet, háromszögügylet);
  • harmadik országot érintő értékesítés, értékesítési lánc;
  • más tagállamban megfizetett áfához kapcsolódó visszaigénylés;
  • egy magyar adóalany harmadik országból az EU másik tagállamában terméket importál, ahonnan magyar vevőknek értékesíti tovább a termékeket;
  • fel- vagy összeszereléssel járó termékértékesítés külföldi áfafizetése;
  • külföldi rendezvények, konferenciák külföldi áfakötelezettsége;
  • ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások külföldi áfafizetése.

Amennyiben egy magyar adóalany tevékenysége külföldi áfa-regisztrációs kötelezettséggel jár, számolni kell az áfaregisztráció és az adóbevallási kötelezettség költségeivel, illetve a kapcsolódó adminisztrációs teherrel is. Az áfa-bevallás, a Közösségi Összesítő Nyilatkozat, esetlegesen Intrastat (statisztikai célú riport EU-n belüli termékmozgásokról) jelentési kötelezettség mellett felmerülhet az adott ország szabályzásától függően valós idejű számla-adatszolgáltatási kötelezettség (hasonló, mint belföldön az Online Számla rendszere),és egyéb adó - vagy közteher fizetési és bevallási kötelezettség is.

A fent felsorolt esetekből bemutatunk 5 olyan esetet, amikor a társaságoknak a határon átnyúló ügyletek után külföldi áfa fizetési kötelezettsége keletkezik. Részletekért kattintson a kapcsolódó blog bejegyzésre.

Külföldön adózna? Ezekre a buktatókra figyeljen!

Tapasztalataink szerint az országonként eltérő és speciális adószabályok, kihívások elé állítják a magyar vállalkozásokat, külföldi áfaregisztráció és adóbevallás elkészítése és benyújtása során.

Nézzük meg, mi jelenthet fejtörést a külföldi adózás során:

• Áfaregisztráció külföldön

Országonként eltérőek az áfaregisztrációs folyamatok, valamint a regisztrációhoz szükséges dokumentumok és információk.

• Külföldi áfabevallások elkészítése

Külföldön az áfabevallási határidők eltérhetnek, különböznek a bevallási gyakoriságok, értékhatárok és részletszabályok.

• Adóhatósági kommunikáció

Általában problémát jelent az adóellenőrzések kezelése, mivel azt az adott külföldi ország nyelvén folytatja le az adóhivatal.

További nehézséget jelenthet a vállalatok számára a helyi szolgáltatókkal való kapcsolattartás. Mivel számos esetben a vállalkozások több helyi szolgáltatóval kötnek szerződést, így a kommunikáció és a szolgáltatói kockázat- és felelősségvállalás tisztázása rengeteg időt és energiát jelenthet a számukra.

Vannak olyan helyzetek amikor elkerülhető a külföldi áfaregisztráció, azonban fontos szem előtt tartani hogy egyes  esetekben kötelező a regisztráció! Érdemes mérlegelni azt hogy, hogy bizonyos helyzetekben, a többletköltségeket és adminisztrációs terheket is figyelembe véve előnyösebb a külföldi áfafizetési kötelezettséget választani. 

Külföldi  áfa-regisztrációs kötelezettsége van? Töltse le kiadványunkat melyben megtalálja az Európai adóhatóságok elérhetősége mellett, az egyes országok áfa specialitásait is. 

LETÖLTÖM A nemzetközi áfaregisztrációs KIADVÁNYT!

Áfa-regisztráció külföldön: sokszor megéri kiszervezni

A külföldi adószámok igénylése, a helyi áfabevallás elkészítése, benyújtása, valamint az adókötelezettségek teljesítése a még tapasztalatlan vállalkozások számára megnövekedett adminisztrációs terhet jelent.

Az áfaregisztráció és az ügyintézés kiszervezésével rengeteg idő és költség spórolható, különösen, ha a cég több külföldi országban terjeszkedne.

Az adminisztráció kiszervezésével sok fejfájástól kímélheti meg magát a külföldön terjeszkedő vállalkozás, különösen akkor, ha több országban szükséges adószámot igényelnie és adóbevallásokat készítenie. Ebben az esetben ugyanis elegendő csupán egyetlen magyar szakértői csapattal szerződést kötnie, és a cégen belül egy dedikált adószakértővel kapcsolatot tartania. A magyar szakértői csapat figyeli a határidőket, elkészíti és benyújtja az adóbevallásokat.

Adótanácsadó segítségét kérem

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom