Facebook image

Összesen 38 bejegyzés

EKAER: A készlet értéke a cégértékre is hatással van

Az EKAER során nem csak a regisztrációs plusz terhek, a kell-e EKAER számot igényelnem vagy sem, a biztosítékadási kötelezettség, vagy a végrehajtási eljárástól való aggodalom kell hogy eszünkbe jussanak, hanem a készletnyilvántartásnak is, ezért megvizsgáljuk, hogy a készlet érték, illetve a készletértékelések milyen hatással vannak a teljes cégértékre.

Tovább

2015-ös ellenőrzési irány lett az EKAER

A NAV közzétette a 2015. évi ellenőrzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenőrzési irányokról szóló tájékoztatóját. Február elején a rövid pillanatra elérhetővé vált munkaanyag alapján már egyértelmű volt, hogy 2015-ben kiemelt feladatként szerepel az EKAER rendszerhez fűződő ellenőrzések lefolytatása.

Tovább

Vizsgaidőszak? Indul az EKAER szankcionálás!

Azok számára, aki az elmúlt időszakban az EKAER rendszerét kívánták megismerni netalántán alkalmazni, valószínűleg az egyetemista évek vizsgaidőszakai elevenedtek fel. A szigorlat előtti héten kiderül, hogy másik tankönyvből kell tanulni, majd az utolsó nap azt is megtudhatjuk, hogy amit eddig próbáltunk megtanulni, az csak részben igaz, hiszen megjelent egy újabb jegyzet, amely egyes kulcsfogalmakat és törvényszerűségeket új szemlélettel tárgyal és másnap ez alapján kell megfelelni!

Tovább

EKAER-szám bejelentési kötelezettség nélkül – egy bizonytalansággal kevesebb!

Az EKAER bejelentési kötelezettség teljesítése során a hatályos szabályozás alapján nem lehet teljesen egyértelműen megállapítani, hogy kapcsolódik-e szankcionálás ahhoz, ha valaki EKAER számot kér arra a közúti fuvarozással járó árumozgásra, amely a szabályozás alapján mentesülne a bejelentési kötelezettség alól az EKAER rendszerben. Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Tovább

Az idő halad, a bizonytalanság viszont nem csökken az EKAER rendszerben

Igaz ugyan, hogy 2015. január 22-én 2015. március 1-ig elhalasztották az EKAER rendszer próbaüzemét, azóta azonban semmilyen információ nem került napvilágra az esetleges jogszabály módosításokat illetően, holott a nyitva álló mintegy negyven nap már több, mint a fele eltelt. Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Tovább

EKÁER kicsit másképp! Mire is jó az EKÁER rendszer?!

Mostanáig az EKAER rendszerről a NAV egyéb hatósági feladataitól és az adóellenőrzések általános metodikájától egy kicsit elkülönítetten beszéltünk. Lassan itt az idő, hogy az EKAER részletszabályainak megismerését követően tovább lépjünk és belegondoljuk abba, hogy hogyan is fogja az EKAER rendszer megváltoztatni a fuvarozással járó termékmozgatást végző vállalkozások adómorálját. Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Tovább

Az EKAER rendszer próbaüzem meghosszabbítása miatt még most mentesülni tud a kockázati biztosítékadási kötelezettség alól!

Ahogy azt már előző blogomban írtam, a kockázatos termékek közúti fuvarozással együtt járó EU más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzéshez, vagy egyéb célú behozatalához, illetve belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítéshez kapcsolódó biztosítékadási kötelezettség alóli mentesülés legegyszerűbb formája, ha a már 2 éve működő adózó szerepel a NAV által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban. Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

Tovább

Kiemelt témák