Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Fixed Establishment – ECJ (European Court of Justice) jogesetek 1. rész

C-168/84. sz. Berkholz-ügy Tengerjáró kompon üzemeltetett játékgépek a szolgáltatás teljesítési helye szerint, a nyújtó székhelye szerint vagy az állandó telephelye szerint adóztatandó, továbbá, hogy vonatkozik-e rá a nemzetközi hajóztatás áfamentessége? Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja »

Tovább

Nemzetközi adóügye van? Iratbetekintési jogok és következményei!

A két hatóság közötti levelezés az EU-n belül egy megfelelően formalizált keretben, világosan lefektetett szabályok és előírások mentén történik. A hatóságok közötti kommunikáció az erre a célra létrehozott szervezeti egységek, az ún. CLO-irodák között zajlik. Magyar oldalról a NAV szervezetén belül található KKI (Központi Kapcsolattartó Iroda) végzi az összes nemzetközi megkereséssel összefüggő hatósági feladatot.

Tovább

Figyelem, változnak a számlázás szabályai!

Egy új rendelet hatálybalépésével módosulnak a számla és a nyugta adóigazgatási azonosítási szabályai. A legfontosabb tartalmi változás, hogy 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat. Új elem, hogy az online számlázási rendszert is be kell jelenteni (ez utóbbi esetben az adatbejelentés tartalma eltér); eddig ilyen bejelentést a vállalkozásoknak nem kellett tenniük, csupán rendelkezniük kellett a program fejlesztőjétől olyan nyilatkozattal, amely szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Tovább

Júliustól 3 régióban csökken vagy megszűnik a fejlesztési adókedvezmény

Az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszakra jóváhagyott iránymutatásai alapján csökken, illetve megszűnik a fejlesztési adókedvezmény, valamint az  állami támogatás igénybevételének lehetősége bizonyos régiókban. Egyúttal a fejlesztési adókedvezmény szabályainak további módosítására is fel kell készülni egy képviselői önálló indítvány miatt.

Tovább

Mikor van szükségünk cégértékelésre?

Finanszírozás előtt, a bankok, ha nem is cégértékelést, de olyan részletes üzleti tervet kérnek, amelyből könnyen előállítható egy standard cégértékelés. Ott a hangsúly inkább az EBITDA, vagyis a kritikus mutató az operatív nyereség és a teljesítendő adósságszolgálat aránya lesz.

Tovább

Webshopja, online boltja, webportálja, mobilalkalmazása van? Jövőre változik az áfa!

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében egységes bejelentkezési rendszer (az ún. miniegyablakos bejelentkezési rendszer) kidolgozása már folyamatban van.

Tovább

Kiemelt témák