Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Jelentős előrelépés a svájci átláthatóság és információcsere tekintetében

Az OECD Átláthatóság és Információcsere Globális Fóruma (Global Forum on Transparency and Exchange of Information – továbbiakban: Globális Fórum) a múlt hónapban jóváhagyta Svájc beléptetését az ún „peer review” 2. fázisába, Magyarországnak pedig lezárta a 2. fázis szerinti vizsgálatát, amelyben „nagyrészt megfelelt” minősítést kaptunk. E vizsgálatok jelentőségének kontextusba helyezéséhez röviden összefoglalom a Globális Fórum munkáját és a „peer review” folyamat hátterét.

Tovább

Online pénztárgépek: kiterjesztik a kötelezettek körét

2015. január 1-ével újabb fejezet nyílt az online pénztárgépek történetében, hiszen ebben az évben már azon adózók sem használhatják hagyományos pénztárgépüket, amelyek korábban nem voltak kötelezettek pénztárgép használatára, vagy olyan tevékenységet folytatnak, amelyek vonatkozásában nem kötelező pénztárgép használata.

Tovább

Fizetünk-e egy beteljesült álom után, avagy adózik-e az ötös lottó?

Nemcsak gyermekként, hanem felnőttként is lehetnek álmaink! Sok gyermek talán már megírta a levelét a Húsvéti nyuszinak, hogy mit szeretne kérni ajándéknak. A szülők, amikor belopóznak a gyerekszobába, hogy elolvassák a levelet, amelyet a csimota írt, esetleg diktált, gyakran elkeserednek, mivel nem biztos, hogy minden „meglepetésre” telik a családi költségvetésből. Manapság egyre többször hangzik fel a sóhaj és nemcsak szülő körében: Bárcsak ötösöm lenne a lottón! – Aztán ha valakinek kihúzzák a számait – jön a motoszkáló gondolat – vajon kell-e utána adót, járulékot fizetni?

Tovább

A munkáltatói lakáscélú támogatások tapasztalatai

Lassan egy éve lesz, hogy hatályba lépett az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló NGM rendelet. Úgy gondoltam, hogy ennek apropóján, illetve azért is, mert ez a támogatási forma folyamatos és egyre növekvő népszerűségnek örvend, érdemes kicsit áttekinteni az eddigi alkalmazás során szerzett tapasztalatokat.

Tovább

EVA adózási forma – kinek éri még meg?

Az eva legnagyobb előnye az egyszerűségében rejlik. Ezt a bevallási módot alkalmazva a vállalkozónak egyszerűsödik a nyilvántartási kötelezettsége és – a tevékenység sajátosságaitól függően – egyben adóterhelése is mérséklődhet. Az adózó az eva-val összefüggő adókötelezettségeinek teljesítése során elsősorban az eva-törvény rendelkezéseit köteles alkalmazni.

Tovább

OECD BEPS 13. akcióterv – Transzferár-dokumentáció transzparenciájának megteremtése

A transzferár-dokumentáció kérdésével régebb óta foglalkozik az OECD. Már 2013-ban publikáltak egy vitaanyagot, amely a globális szintű szabványosításra tett konkrétabb javaslatot. A vitaanyag jelentőségét arra alapozták, hogy az OECD Transzferár Irányelveinek dokumentációra vonatkozó (V. számú) fejezetét több mint 15 évvel ezelőtt szövegezték, így az nem nyújt megfelelő iránymutatást a mai, jelentősen megváltozott gazdasági környezetben.

Tovább

Kiemelt témák