Facebook image
Mentés

A digitalizáció vonzóbbá teszi a könyvelő szakmát!

Évek óta folyamatosan fel-felbukkannak olyan cikkek, amelyekben a könyvelői szakma megszűnéséről írnak. Többnyire azt vizionálják, hogy a robotok és a digitalizáció el fogja venni a könyvelők munkáját, nem lesz szükség rájuk a jövőben. Vajon tényleg igazuk van és egy nagyreményű, egykoron divatszakma végóráinak lehetünk szemtanúi? Spoiler következik: a könyvelő szakma nincs halálra ítélve, hanem jelentősen átalakul, aminek maguk a könyvelők leszek a legnagyobb nyertesei!

A fent említett cikkek szerzői talán végig sem gondolják, hogy a könyvelői szakma megszűnésével kapcsolatos túlzó kijelentések hatalmas lelki nyomást es pánikot okoznak, nem csak a több 10 éves szakmai tudást és tapasztalatot felhalmozó szakemberek körében, hanem a jelenleg gazdasági felsőoktatásban ülő, könyvelői szakmára készülő fiatalokban is. 

Még ma is nagy a kereslet a könyvelők iránt

Számomra is ellentmondásosnak tűnnek ezek a jóslatok,  hiszen az egyik legnagyobb állásportálon jelenleg is 2525 meghirdetett könyvelői pozíciót találtam,  a social felületeken, a szakmai csoportokban folyamatosan könyvelőket keresnek, és a legnagyobb egyetemekre is magas pontszámmal lehet bekerülni számvitel szakra.

És ezekre a szakemberekre ne lenne nagy szükség? Bizony van és nem is akármilyen!

 Az RSM Hungary Zrt.-nél 10 éve interjúztatok számviteli területekre érkező jelentkezőket. A beszélgetések során mindig megkérdezem, hogy mit szeretnek a szakmájukban. A pályázóktól - függetlenül attól, milyen szakmai háttérrel érkeztek, - 90 százalékban a következő válaszokat kapom: 

  1. a kutatások – problémamegoldás, 
  2.  az egyeztetések
  3. folyamatok bevezetése, riportok kialakítása,
  4. az ügyfél-kapcsolattartás
  5. gazdasági tanácsadás.

Soha, vagy csak nagyon ritkán lehet hallani, hogy azért szeret valaki könyvelő lenni, mert a számlák kontírozása és rögzítése, az adminisztráció, vagy az ÁFA -pipálás, pontozás miatt van 5 - 10- 15 éve a szakmában.

Nyitott pozícióink könyvelőknek

A könyvelői szakma nem megszűnik, hanem újjászületik

Kedves Könyvelők, van egy nagyon jó hírünk! Kifogtátok az aranyhalat, és teljesült a kívánságotok. A szakma nem megszűnik, hanem átalakul. Szintet lép! Azzá válik, amit mindig is szerettetek volna csinálni.

A digitalizációnak köszönhetően azokat a feladatokat veszik át a gépek, amiket sokszor a hátatok mögé kívántatok, és az igazi, értéket teremtő, tanácsadói feladatok szerepe erősödik meg. Mi jobb történhet egy szakmával, ha nem az marad meg belőle, ami igazán fontos?

Mi az RSM-nél több éve készülünk a változásra, és úttörőként fejlesztjük digitalizációs folyamatainkat. Szakembereinket oktatással készítjük fel a változásra, és olyan munkaköröket hoztunk létre, ahol kollégáink gazdasági társaságok vezetőit támogatják tudásukkal, tapasztalataikkal. Ezzel munkatársaink napi szinten részt vehetnek egy szakmai újjászületésében, sőt maguk is alakíthatják annak jövőjét. Digitális megoldásainkról rendszeresen publikálunk blogbejegyzéseinkben is. 

A szakma változása visszafordíthatatlanul elindult és igen, az adatrögzítés tényleg megszűnőben van. De a könyvelői szakma sokkal több ennél.

Arról, hogy milyen kérdésekkel fordulhatunk egy könyvelőhöz, milyen szakmai támogatást kaphatunk tőlük nem csak a számviteli szakembereknek kell tudniuk, hanem a gazdasági vezetőknek is!

Megnézem a nyitott pozíciókat

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom