Facebook image
Mentés

ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában? 6. rész

A C‑117/11. sz. Purple Parking Ltd. ügy
A tényállás: Az angliai székhelyű Purple Parking Ltd. és Airparks Services Ltd. reptéren kívüli parkolási és - a parkolóból a reptérre - szállítási szolgáltatásokat nyújtott.

A társaságok a parkolók felügyeletét, egész napos őrzését is biztosították. A szolgáltatások díját a cégek egységesen számították fel a parkolóban eltöltött idő alapján, vagyis a parkolóból buszokkal szállított személyek és csomagok száma az ár szempontjából irreleváns volt. Az egységes díj a reptérre szállítás díját is tartalmazta, a teljes díj és a szállítás díjának aránya azonban szolgáltatónként eltérő volt. A társaságok úgy vélték, hogy a reptérre szállítást, mint különálló szolgáltatást áfa mentesen kellene kezelni és ezért őket áfa fizetési kötelezettség nem terheli.

Az angol hatóságok azonban úgy ítélték meg, hogy a szolgáltatások egyetlen egységet képeznek, így adókötelesek.

Az EB feltett legfőbb kérdése

A társaságok tevékenysége egyetlen egységes, vagy egymástól különálló szolgáltatásnyújtásként minősíthető?

Az EB döntése

Az EB úgy vélte, hogy a parkolási és az ahhoz kapcsolódó szállítási szolgáltatások egy egységes szolgáltatást képeznek, amelyben a parkolási szolgáltatási elem a domináns.

E tekintetben figyelembe vehetjük azt, hogy a szolgáltatások díjazása miként történt: a társaságok ugyanis egyetlen díjat határoztak meg, ami - habár nem döntő körülmény - mégis utal arra, hogy egységes szolgáltatásnyújtás történt. További jelentős körülmény a díjazásnál, hogy azt a cégek csupán a parkolóban eltöltött idő alapján számították ki - vagyis a parkolóból szállított személyek és csomagok száma a díj szempontjából nem bírt jelentőséggel. A díj számításának módja mindkét fél érdekét tükrözte: a vevő parkolási szolgáltatást kívánt igénybe venni jutányos áron, míg az eladók csupán azért ajánlották fel a szállítási szolgáltatást, hogy versenyezni tudjanak a reptéri parkolók szolgáltatásaival.

A parkolási elem jelentőségét húzták alá a parkolók őrzésére vonatkozó eladói intézkedések is.

A szolgáltatás egységessége szempontjából a szolgáltatási díjban a szállítási szolgáltatások aránya azonban nem bír döntő jelentőséggel. Az egyes társaságok által meghatározott szolgáltatási árakban a parkolási szolgáltatás és a szállítási szolgáltatás díja ugyanis eltérő arányt képviselt, a vevő szempontjából a szolgáltatás jellegét ez azonban nem érintette.

A konklúzió

Döntésében az EB a korábbi vonatkozó ítéleteiben foglalt elveket finomította tovább. Az eset alapján az összetett ügyletek jellemzői az alábbi, nem teljeskörű, illetve konklúzív felsorolásban foglalhatók össze:

  • A parkolási és az ahhoz kapcsolódó szállítási szolgáltatás, mint az ügyletek fő célja, valamint az ahhoz kapcsolódó, járulékos fizetéskezelési szolgáltatás egységes szolgáltatásnyújtásnak tekintendő.
  • Amennyiben a szolgáltató egyetlen díjat határoz meg, az - habár nem döntő körülmény - mégis utalhat arra, hogy egységes szolgáltatásnyújtás történt.
  • Önmagában az a tény, hogy az egységes szolgáltatás alkotóelemei – egy másik helyzetben – külön-külön is teljesülhetnek, nem bír relevanciával ebben a konkrét esetben.
  • A szolgáltatás egységessége szempontjából az egységes szolgáltatási díjban a parkolási és szállítási szolgáltatások aránya azonban nem bír döntő jelentőséggel, különösen akkor, ha a vevő szempontjából a szolgáltatás jellegét ez az arány nem érinti.

ECJ áfa jogeseteiről szóló korábbi bejegyzéseinket itt olvashatja:

ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában?
ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában? 2. rész
ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában? 3. rész
ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában? 4. rész
ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában? 5. rész

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom