Facebook image

Összesen 1404 bejegyzés

TAO, HIPA bevallás – leggyakoribb kérdések és válaszok!

Az éves TAO (Társasági adó) és HIPA (helyi iparűzési adó) bevallással kapcsolatban az RSM szakértőihez érkező kérdések közül az alábbi blogunkba foglaltuk össze a társaságok szélesebb körét érintő, TAO és HIPA bevallással kapcsolatos témaköröket.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – Élettársi kapcsolat

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre mellett egyre gyakrabban fordulnak elő az élettársi kapcsolattal, az élettársi vagyonmegosztással kapcsolatos kérdések is. Blogsorozatunk második részében Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk az élettársi kapcsolattal összefüggésben leggyakrabban felmerülő kérdésekre adja meg a választ.

Tovább

Új K+F adókedvezmény bankszámlára történő kiutalással

A társasági adóról szóló törvény 2023. december 31-től hatályos rendelkezései bevezették a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység adókedvezményét. Az új adókedvezmény igénybevételének sajátos jellemzője, hogy – a többi, 80 és 70%-os korlát alá eső TAO kedvezménnyel ellentétben – ezen adókedvezményt a számított társasági adó 100%-áig lehet figyelembe venni, ezáltal akár a társaságok teljes adófizetési kötelezettsége is elkerülhető.

Tovább

HIPA: 10 dolog, ami csökkenti a helyi iparűzési adóalapot

A HIPA számítás, (helyi iparűzési adó) és a HIPA bevallás készítése során olyan, a HIPA szabályozási terület gyakorlati kérdéseivel sem árt tisztában lenni, melyekről nem áll rendelkezésre túl sok információ. Az RSM szakértői saját praxisukból összegyűjtöttek 10 olyan esetet, amit a társaságoknak nagyon fontos ismerni ahhoz, hogy csökkenteni tudják az helyi iparűzési adóalapjukat anélkül, hogy feleslegesen kockázatokat vállalnának.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a válás menete. Blogsorozatunk első részében Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk segítéségével első kézből adjuk meg a válással kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre a választ.

Tovább

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, valamint mikor kell szombaton ledolgozni a beiktatott hét közbeni munkaszüneti napokat. A nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről 2025. január 1-jén lép hatályba.

Tovább

KKV besorolás jelentősége – Mikro-, kis- és középvállalkozás?

A társaságok KKV besorolásának (mikrovállalkozás, kisvállalkozás vagy középvállalkozás) helyes meghatározása kiemelt jelentőséggel bír, akár egy uniós pályázat akár egy (TAO) társasági adóalap- vagy adókedvezmény, vagy innovációs járulékkötelezettség meghatározásánál. A KKV vizsgálatot pontos, jogszabályi előírásokon alapuló módszertan alapján kell elvégezni, annak eredményéről pedig az éves társasági adóbevallásban (TAO bevallás) nyilatkozni is szükséges.

Tovább

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését, ezáltal elősegítve a vállalat üzleti céljainak elérését.

Tovább

TB-kifizetőhelyek 2024 – csökkenő adminisztrációs terhek

A TB kifizetőhelyek számára új időszámítás kezdődött 2024. április 1-jétől, mely jelentősen hozzájárul a társadalombiztosítási kifizetőhelyek adminisztratív terheinek csökkentéséhez. A TB ügyintézők és az TB ellenőrök munkáját is alapjaiban változtatja meg a bejelentett változás a TB adatszolgáltatás során.

Tovább

Kiemelt témák