Facebook image

Összesen 1392 bejegyzés

SZÉP-kártya 2024 legfrissebb szabályok – munkáltatói tudnivalók, teendők

2024. január 1-től a SZÉP kártyák már nem használhatók hideg élelmiszer vásárlására, visszaáll a korábbi rend mely szerint a SZÉP kártya keretet szálláshelyeken, vendéglátó helyeken és szabadidős programokon lehet felhasználni. A SZÉP kártyákra utalható éves keretösszeg egy zsebre kerül, a kedvező adózású rekreációs plafon 450.000 forint.

Tovább

Mi változik 2024-től a bérszámfejtésben?

Idén is összefoglaltuk, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2024 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük, a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás - szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében.

Tovább

Adóváltozások 2024.– ezekre figyeljen az újév kezdetével

Alábbi blogbejegyzésünkben összefoglaltuk 2023. évi elfogadott adócsomagok*- 2024. január 1-jével hatályba lépő - legfontosabb rendelkezéseit. Nézzük melyek azok a TAO-t, áfát, SZJA-t és egyéb adónemeket érintő változások, amivel minden társaságnak érdemes tisztába lenni!

Tovább

Mit csinál egy pénzügyi képviselő?

Az uniós telephellyel nem rendelkező, EU-n kívüli társaságok, magyarországi adókötelezettségeik teljesítése érdekében kötelesek pénzügyi képviselőt választani, és ezt az adóhivatalnál bejelenteni. Az Unión belüli cégek is választhatják ezt az opciót, de számukra nem kötelező. A pénzügyi képviselő adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé az adófizetési kötelezettség teljesítésére.

Tovább

EÁFA M2M – Mit kell elvégezni az elektronikus áfarendszer 2024-es bevezetése előtt?

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy újító lépést tesz az áfabevallás területén az eÁFA bevezetésével, mely adat alapúvá teszi a bevallást az eddig megszokott kumulált adatok helyett Annak érdekében, hogy az eÁfa- M2M segítségével a társaságok egyszerűsíteni tudják az áfabevallásukat, és csökkenteni az adminisztratív terheiket, néhány fontos lépést el kell végezniük.

Tovább

KKV finanszírozási lehetőségek 2024

A hazai KKV szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő, amelyből néhányat az alábbi blogbejegyzésünkben mutatunk be

Tovább

Transzferár adatszolgáltatás 2023: tapasztalatok és kötelezettségek

Az idei év a transzferárazás terén fordulópontot jelentett a cégek számra, hiszen társasági adóbevallásukban a szokásos piaci ár meghatározásával kapcsolatban is adatokat kellett szolgáltatniuk. Összegyűjtöttük a TP adatszolgáltatással kapcsolatban felmerült főbb kérdéseket, témákat, amelyek a leginkább fejtörést okoztak a cégeknek a 2022-es transzferár adatszolgáltatás elkészítésekor.

Tovább

ChatGPT a könyvvizsgálatban – előnyök és kihívások

A mesterséges intelligencia (angolul: Artificial intelligence, “AI”) folyamatosan fejlődik és napjainban egyre több iparág napi gyakorlatába épül be, legyen szó ipari gyártótól a szolgáltató cégeken át, természetesen ideértve a könyvvizsgálatot is. A ChatGPT és más AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban. Az AI auditori munka során történő alkalmazása lehetővé teszi a feladatok automatizálását és a munkafolyamatok gyorsítását. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy az AI-t ésszerűen és felelős módon kell alkalmazni.

Tovább

Éves beszámoló letétbe helyezése és közzététele – ne kockáztassa a súlyos jogkövetkezményeket!

Az éves beszámoló letétbe helyezése és közzététele nem csupán adminisztratív kötelezettség, hanem a vállalat pénzügyi átláthatóságának és hitelességének alapja. A beszámoló letétbe helyezési kötelezettség elmulasztása mulasztási bírsággal, adószámtörléssel, kényszertörléssel, a vezető tisztségviselő eltiltásával, illetve nagyon szélsőséges esetben bűntetőeljárás megindításával is járhat.

Tovább

Kiemelt témák