Facebook image

Összesen 1392 bejegyzés

Pénzügyi képviselet és áfaregisztráció – kik az érintettek?

Amikor egy külföldi vállalkozás Magyarországon olyan ügyleteket teljesít, amelynek teljesítési helye belföld, és nem vonatkozik az ügyletekre nemzetközi fordított adózás, akkor köteles magyar adószámot kérni. Ilyen esetekben a külföldi cég több adószámmal rendelkezik több országban – hasonlóan, mint a magánszemélyeknél a kettős, vagy többes állampolgárság.

Tovább

Ismételt ellenőrzés – nincs minden veszve az adóellenőrzés során

Az adózók körében továbbra is él az a tévhit, hogy amennyiben az adóhatóság adóellenőrzéssel lezár egy bizonyos időszakot, akkor az adott időszak újbóli „felnyitására”, illetve újbóli megvizsgálására már nincs esély. Az alábbi blogbejegyzésünkben bemutatjuk az ismételt ellenőrzést, amelynek megindításától – a normál NAV adóellenőrzésekkel ellentétben- nem feltétlenül kell félnie az adózóknak, sok esetben indokolt, hogy ők maguk kezdeményezzék ennek megindítását.

Tovább

Magánszakértő bevonására adóperekben is van lehetőség

A magánszakértői bizonyításnak az adóperekben sok esetben kiemelt jelentősége van. Az új Polgári Perrendtartási törvény alapvető változást hozott a magánszakértői szakvélemény szabályozása kapcsán, melyeket az adóperekben is alkalmazni kell, ezért érdemes megismerni a részletszabályokat. Blogunkban RSM Hungary adószakértői által, a Kúrián megnyert ügy kapcsán rávilágítunk arra, hogy a szakértő kirendelésére vonatkozó új rendelkezések figyelmen kívül hagyása, alapvetően határozhatja meg egy per kimenetelét.

Tovább

A rendezvényszervezés áfa kérdései 2. rész - Külföldi társaság belföldön szervez rendezvényt

Előző bejegyzésünkben bemutattuk. hogy egy magyar társaság, külföldi, személyes jelenlétét igénylő rendezvénye kapcsán, milyen áfa kérdések merülnek föl. Nézzük meg, hogy egy külföldi rendezvényszervező vállalkozás esetében mire kell figyelni! Mikor keletkezik áfa regisztrációs kötelezettség, visszaigényelhető-e a külföldi áfa, keletkezik-e adófizetési kötelezettség, hogyan zajlik a számlázás és bevallás?

Tovább

Filmalkotások támogatása jelentős TAO kedvezménnyel

A 2023-as év hátralévő részére felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a keretek lezárásával. Jó hír azonban a társaságoknak, hogy a látványcsapatsport támogatásból szerezhető társasági adóelőnyt filmalkotások támogatásával is lehet pótolni, mivel a filmalkotások támogatásával jelentős TAO kedvezményt érhetnek el.

Tovább

A rendezvényszervezés áfa kérdései 1. rész

Bár a rendezvényszervezés egy rendkívül gyakori tevékenységi forma, áfa szempontból rengeteg komplex kérdést vet föl: belföldi adóalany szervezi, belföldön, vagy más tagállamban kerül sor a céges rendezvényre, konferenciára? A külföldön szervezett rendezvényen szükséges a szervezők személyes jelenléte? Keletkezik adóregisztrációs és adófizetési kötelezettség? Kétrészes blogsorozatunk első részében azt az esetet vizsgáljuk meg, amkor belföldi illetőségű társaság szervez külföldön rendezvényt.

Tovább

Milyen adókövetkezményei lesznek az amerikai adóegyezmény megszűnésének?

Az Amerikai Egyesült Államok 2022. júliusában jelentette be, hogy felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt. Bár az USA- magyar adóegyezmény rendelkezései az adó megállapítása szempontjából 2023. december 31-éig még alkalmazhatók, az adóegyezmény hiánya 2024. január 1. után komoly, adóforintokban mérhető hatással lesz a magánszemélyek és a társaságok tevékenységére, melyre érdemes időben felkészülni.

Tovább

Kiemelt témák