Facebook image
Mentés

OSS vagy IOSS? A nemzetközi webshop értékesítés új szabályai

A 2021. július 1-jén induló OSS/IOSS, vagyis a One Stop Shop/ Import One Stop Shop egyablakos rendszer segítséget nyújt a webáruházak számára abban, hogy ne kelljen áfaregisztrációt elvégezniük és adóbevallást benyújtaniuk külön-külön minden értékesítéssel érintett tagállamban.

Mi az egyablakos rendszer (OSS)?

Az online értékesítésnek köszönhetően könnyebben juthat el egy termék más uniós tagállam fogyasztójához, mintha azt egy üzletben próbálnánk eladni. Arra az esetre, ha a terméket vagy bizonyos szolgáltatásokat webshopon keresztül más tagállami fogyasztónak értékesítik, speciális áfaszabályok vonatkoznak. Ha az ilyen webshopos értékesítések együttes éves volumene meghaladja a 10.000 eurót, akkor 2021. július 1-jét követően főszabályként a fogyasztó tagállama szerinti áfát kell felszámítani. Az értékesítőknek ahhoz, hogy a célország szerinti áfát megfizessék, alapesetben be kellene regisztrálniuk minden olyan tagállamban, ahová értékesítenek. Ehhez képest jelent egyszerűsítést az egyablakos rendszer (OSS – One Stop Shop),ami azonban nem minden esetben alkalmazható.

Az egyablakos rendszert azért hozták létre, hogy a vállalkozások úgy tudják rendezni az egyes tagállamokkal szemben fennálló áfakötelezettségeiket, hogy kizárólag egy tagállam adóhatóságánál (ahol a székhelye, ennek hiányában állandó telephelye, vagy szokásos tartózkodási helye van) regisztráljanak be és a felmerülő áfát és bevallási adatokat ezen tagállam adóhatósága küldje el a többi tagállam adóhatóságának.

regisztráció OSS/IOSS rendszerbe

Mikor lehet OSS rendszert használni?

Az egyablakos rendszerbe minden olyan Közösség területén letelepedett vállalkozás regisztrálhat, amely:

  • Közösségen belül fogyasztóknak értékesít, szolgáltatásokat nyújt, 
  • importált termékek távértékesítését végzi,
  • ezenkívül regisztrálhatnak azok a Közösség területén kívül letelepedett vállalkozások is, amelyek a Közösség valamely tagállamában lévő fogyasztóknak nyújtanak szolgáltatást.

Az OSS rendszerbe a vállalkozás letelepedési helye és tevékenysége függvényében lehet regisztrálni. Ez alapján megkülönböztetünk:

  • uniós, 
  • nem uniós, 
  • valamint import (IOSS) sémát

Uniós séma alkalmazható minden Közösségen belüli fogyasztóknak történő termékértékesítésre, továbbá minden olyan szolgáltatásra, amelyet a Közösség valamely más tagállamába fogyasztónak nyújtanak.

Uniós sémát használhatnak azok a vállalkozások is, amelyek nem a Közösség területén telepedtek le és úgy teljesítenek távértékesítést a Közösség területén lévő fogyasztó számára. Ez esetben pénzügyi képviselő alkalmazása kötelező.

Nem uniós sémát azok a Közösség területén kívül letelepedett vállalkozások alkalmazhatják, amelyek a Közösség területén lévő fogyasztóknak nyújtanak szolgáltatásokat. A nem uniós sémát alkalmazó vállalkozásoknak nem kell pénzügyi képviselőt megbíznia.

Mikor lehet az IOSS rendszert használni?

Az import séma (IOSS) EU magánszemélyeknek értékesítő webshop esetén az áfafizetés egyszerűsítésére használható, ha a harmadik országból importált termék (a jövedéki termékek kivételével) a 150 euró adó nélküli értéket nem haladja meg.

Kik használhatják az IOSS rendszert?

Az IOSS-be azok a vállalkozások regisztrálhatnak, akik a Közösség területén székhellyel vagy állandó telephellyel rendelkeznek, valamint azok a Közösség területén letelepedett közvetítők, akik az import áfát az értékesítő nevében és helyett vallják be és fizetik meg. Azok a vállalkozások, amelyek nem telepedtek le az EU területén, csak közvetítőn keresztül regisztrálhatnak az IOSS rendszerbe.

Amennyiben a vállalkozás nem telepedett le a Közösség területén, úgy csak abban az esetben regisztrálhat közvetlenül az import sémába, ha olyan Közösségen kívüli országban telepedett le, amellyel az EU-nak megállapodása van (jelenleg csak Norvégia). 

Hol lehet regisztrálni az OSS és IOSS rendszerbe?

Az OSS és IOSS rendszerbe a NAV online felületén lehet regisztrálni.

Mikortól lehet regisztrálni az OSS és IOSS rendszerbe?

Az egyablakos rendszerbe 2021. április 1-től lehet regisztrálni, azonban a rendszer csak 2021. július 1-től indul, így csak a 2021. június 30. után teljesített ügyleteket lehet bevallani az új felületen.

OSS/IOSS képviselet webáruházak számára

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom