Facebook image

Összesen 25 bejegyzés

Cégkockázat a rendezetlen utódlás

A cégutódlás problémája tömegesen szakad a magyar családi vállalkozások nyakába, miután ezek többségét a rendszerváltás környékén alapították, vagyis a generációváltás igencsak esedékes. Hogyan tud egy cég tulajdonosa visszavonulni az aktív üzleti élettől úgy, hogy közben nem kerül veszélybe a sok év alatt felhalmozott cégvagyon? A családon belüli öröklés kézenfekvőnek hangzik, de egy alkalmatlan utód nagyobb veszélyt jelenthet a cégre, mintha külső érdekeltség kezébe kerül a családi vagyon. A dilemmára azonban van megnyugtató jogi megoldás.

Tovább

Családi vállalatok fennmaradása: a tulajdonos a kulcs!

Michael Schumacher tragikus síbalesete intő példa lehet nemcsak az átlagember, de a cégtulajdonosok számára is, hiszen ők nemcsak magukért, hanem családjukért, munkavállalóikért és azok családjaiért is felelősséggel tartoznak, a baj pedig bármikor bekövetkezhet. A statisztikák Magyarországon különösen lehangolóak, 10 családi vállalatból 9 esetében nincs terv arra az esetre, ha a cég első emberével – aki gyakran tulajdonos is – bármi történik. A családi vállalatok sikeréhez és túléléséhez, illetve a családi vagyon megóvásához pedig ez is elengedhetetlenül szükséges.

Tovább

Így élheti túl a cég az alapítót és a tékozló utódokat

Egy családi vállalkozás és tulajdonosa életében eljöhet a pillanat, amikor a vagyon mérete vagy összetettsége olyan szerteágazó tudást kívánna meg, amely meghaladja a cégvezér erejét, kapacitását, az irányítás továbbadása pedig családon belül nem oldható meg megnyugtatóan. Az ilyen jellegű kihívások már nem egy cégbirodalmat roppantottak meg, azonban van egy olyan jogi megoldás, amely még a végrendeletnél is biztosabban szavatolja, hogy a cég jó kezekbe kerüljön.

Tovább

Cégvásárlásra vagy cégeladásra készül? 8 tipp, amellyel csökkentheti a bizonytalanságokat egy tranzakciós árazás során

A tranzakciók során talán az egyik legfontosabb tényező a vételár körüli bizonytalanság. Ezt a bizonytalanságot csökkentheti egy jól kidolgozott, egyszerre részletes, ugyanakkor áttekinthető üzleti modell, amellyel már jól prognosztizálható egy viszonylagos „fair” cégértéktartomány. Akár cégvásárlást, akár cégeladást tervez egy társaság tulajdonosa vagy menedzsmentje, jó eséllyel szeretné előre látni, hogy milyen vételártartománnyal kalkulálhat a tervezett tranzakció során.

Tovább

Végrendelet nélkül darabjaira hullhat a családi cég

Azoknál a családi vállalatoknál, ahol az öröklés sorrendje egyértelmű és megegyezik a törvényes renddel, feleslegesnek tűnhet végrendelkezni, azonban a gyakorlat nem ezt mutatja. Ha az örökösök nem értenek egyet, hosszú évekig húzódó pereskedés kezdődhet, ami a kapcsolatok mellett a cég teljesítményére is kihat. A cégvagyon megóvása és a vállalat jövője az érintetteken is túlmutat, hiszen Magyarországon a GDP több mint felét családi cégek állítják elő, jelentős részükben pedig aktuális probléma a generációváltás.

Tovább

Kiemelt témák