Facebook image
Mentés

NAV online számla jelentés új titkosítási algoritmussal

2020. április 1-től a NAV online számla adatszolgáltatás keretében már csak az új, 2.0 séma szerint előállított számla XML dokumentumok küldhetők be a NAV-hoz, ráadásul egy új titkosítási eljárást kell alkalmazni a számlák riportálásakor! Két hónap múlva már minden számlázóprogramnak az új online számla 2.0 XML séma szerint kell jelentenie a számlaadatokat.

Már nem sok idő maradt az online számla 2.0 felkészülésre

Az adóhatóság tesztrendszere ősz óta fogadja a legújabb, 2.0 XML séma alapján előállított számla XML-formátum szerinti dokumentumokat, a szükséges felkészülés és tesztelés lehetősége már jó ideje megnyílt. A Connectax csapata nem hagyta az utolsó pillanatra a felkészülést, azaz online számla adatszolgáltató megoldásunk már hónapok óta fogadja és továbbítja a 2.0 XML séma alapján előállított számla adatszolgáltatásokat. 

A tesztkörnyezetben jelenleg mindkét megoldás (1.1 és 2.0 verzió) támogatott, az éles rendszerben a 2.0 támogatást február közepére ígérte a NAV. Februártól tehát az Online Számla rendszer éles verziója is párhuzamosan fogja kiszolgálni az 1.1 és a 2.0 verzió alapján történő számla adatszolgáltatásokat. Április 1-től ugyanakkor az 1.1 támogatása kivezetésre kerül, és ezt követően már csak a 2.0 verzió előírásai alapján teljesítő a számla adatszolgáltatási kötelezettség.

Azok a számlázó programok, amelyekben a változásokat nem sikerül az áprilisi határidőig átvezetni, “leszakadnak” az adóhatóság rendszeréről és onnantól már nem teljesítik a jogszabályban előírt bekötési kötelezettséget. A kimaradó számlák utólagos, sok esetben kézi adatrögzítésén túl üzemzavarra vonatkozó bejelentési kötelezettség is keletkezik a cégek oldalán. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmaradása az adóhatóság oldalán pedig viszonylag könnyen észlelhető, ez a hiba viszonylag hamar ráirányíthatja a figyelmet az adózóra!

A felkészülést segítendő XML-validátorunkkal itt ellenőrizheti saját 2.0 XML állományát, illetve tanácsadóink segítik a helyes XML állományok elkészítését. Az online számla adatbeküldést több tucat partnerünk alkalmazza sikeresen felhőalapú Connectax platformunkon keresztül, amelyhez a technikai csatlakozás néhány nap alatt megoldható.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem minden szervezet tudta még a megfelelő erőforrásokat és kompetenciákat allokálni a szükséges fejlesztésekre, amely a korábbi XSD verzióváltásokhoz hasonlóan, szoros együttműködést igényel a pénzügyi adminisztráció és a számlázóprogramok fejlesztői között. Technológiai adótanácsadóként a változások megértéséhez próbálunk támpontokat adni az alábbiakban.

Új titkosítási eljárás a NAV online számlánál

Az Online Számla 2.0 rendszer már kötelezően elvárja az SHA3-512 hash algoritmus alkalmazását a számlázóprogram és az adóhatóság rendszere közötti kommunikációban! Az új titkosítási elvárás a szélesebb körben elterjedt SHA-512 alapú titkosítási eljárást váltotta. Nehézséget jelenthet a számlázórendszer adatszolgáltató moduljának frissítésekor, ha annak platformján az SHA3-512 hash algoritmus nem érhető el. 

Ebben az esetben ennek támogatását is meg kell teremteni, nem elegendő az XML séma változások átvezetése! Ez pl. a korábbi ERP rendszerek, pl. SAP verziók esetében jelenthet problémát, ahol alapesetben csak a sztenderd SHA-512 érhető el. Ezen vagy a platform frissítése, vagy bizonyos SAP verziók esetében például, egy külső SAP add-on telepítése lehet megoldás.

Minta XML dokumentumok

A korábbi gyakorlattal ellentétben a NAV az Online Számla portál technikai dokumentációi között ezúttal nem publikált egyetlen minta számla XML dokumentumot sem. Ezek a példaállományok pedig nagyon hasznosak voltak, ezeken keresztül a több ezer soros XSD séma definíciós állomány elemeit a fejlesztők gyakorlati példákon keresztül is megismerhették. 

A cégek számára értékes Online Számla XML példákat ezúttal az Online Számla 2.0 GitHub felületén lehet megtalálni, ezek most csak itt kerültek publikálásra.

NAV online számla kapcsán  lenne kérdese?
Keresse tanácsadóinkat!
!

Új adatmezők a NAV online számla XML-ben

A változások legérdekesebb pontjait mindenképpen az új adatmezők jelentik. Ezek között olyan opcionális és kötelező adatok is megtalálhatóak, amelyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában eddig esetleg nem voltak elérhetőek a számlázó programban. Ebben az esetben a fejlesztő legelőször azzal a kihívással találja magát szembe, hogy ezeket az adatokat valahonnan elő kell állítani, vagy be kell kérnie a számlázást végző felhasználótól! Az online számla 2.0 xml adatai közé bekerültek:

  • A számlatételeknél kötelezően kitöltendő az ahhoz tartozó nettó(lineNetAmount) és nettó Ft (lineNetAmountHUF) értékek. A séma szerint kötelező.
  • Az áfa szerinti összesítésben is kötelező mezőként jelentek meg a kapcsolódó nettó áfaértékek (vatRateNetAmount és vatRateNetAmountHUF). A séma szerint kötelező.
  • A módosító számlák esetében a modificationIndex elemben kell megadni a módosítás sorrendiségét, amivel a módosítási láncolat egyértelműen visszafejthető lehet. A séma szerint kötelező.
  • Bekerült a számlasorok adatai közé a termék/szolgáltatás/egyéb minősítésére használható lineNatureIndicator elem. A séma szerint opcionális.
  • Egy új elem szolgál a kisadózó jelzésére (smallBusinessIndicator). A séma szerint opcionális.
  • Az időszakos elszámolás a periodicalSettlement adatmezőben jelezhető. A séma szerint opcionális.

Az online számla 2.0 új adatmezőiről további részleteket talál korábbi bejegyzésünkben. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom