Facebook image
Mentés

Nem kerékkötője a növekedésnek a válság

Hogyan lehetnénk képesek a bővülésre akkor, amikor a piaci kereslet szűkül, a gazdasági környezet jó esetben is csak stagnál, és általános a bizonytalanság? Az utóbbi hónapokban sok cégvezető, vállalkozó teszi fel magának ezt a kérdést. Az RSM DTM vállalati kutatása szerint a válasz az, hogy a folyamatos innováció, a kiemelkedő teljesítmény és a kitartás még ilyen körülmények között is meghozzák a várt gyümölcsöt, sőt, most még egy nívós üzleti díj is jár az üzleti kiválóságért.

A több mint 50 céget felölelő felmérés szerint a vállalkozások felének komoly gondokat okoz a piac és a vevőkör szűkülése, további 27 százalékuk pedig a bevételnövelésre irányuló túlzott nyomásra panaszkodik a cég életét nehezítő külső tényezők körében. A cégek életét az adószabályok és más jogszabályok változása, a sűrűsödő adóhatósági ellenőrzések, valamint az árfolyamváltozás is megnehezíti. Mindehhez járult még év elejétől a minimálbér erőteljes növekedése, valamint az elvárt béremelés teljesítésével összefüggő bérköltség- és további adminisztrációs terhek.

A gazdálkodás kifeszítettségével függ össze a cégek tőkehelyzetének változása is. Ez a jelenség a cégcsoport átalakulásával együtt a harmadik leggyakoribb vállalati probléma a magyarországi cégek körében. A felmérés tanúsága szerint komoly erőforrásokat visznek el a belső adminisztrációs változások is: ennek mértékére jellemző, hogy a leggyakoribb vállalati problémák között a cégek rögtön második helyen említették e kihívást a vevőkör szűkülése után.

E nehézségek egyben a helyes utat is kijelölik a vállalkozások számára: megfelelő vállalatirányítás és munkaerő-menedzsment segítségével, valamint a belső adminisztráció csökkentésével jelentős erőforrások szabadíthatók fel, amelyek révén a válság ellenére is dinamikus növekedés érhető el.

Éppen a kiváló üzleti teljesítményt és a megújulásra való készséget ismeri el a nemzetközi RSM-hálózat által támogatott és immár hatodik alkalommal meghirdetett European Business Awards (EBA) üzleti díj is. Az RSM International tavaly lépett az EBA szponzorai közé, mivel a hálózat számára kiemelkedően fontos a kiválóság, az innovációs teljesítmény elismerése. Az eseménysorozat keretén belül is „Az Év Vállalkozója” díj az, amely az RSM International nevéhez fűződik, hiszen ez testesíti meg leginkább a hálózat értékeit, fókuszát, gondolkodásmódját.

Az RSM DTM számára ezért külön öröm volt, hogy tavaly a független zsűri Európa tíz legjobb vállalkozása közé választotta a Lipóti Pékséget, vezetője, Tóth Péter pedig „Az Év Vállalkozója” díj tíz legígéretesebb jelöltje közé került be. Az eredmény jelentőségét jól mutatja, hogy a kiemelkedő vállalati és egyéni teljesítményt elismerő díj elnyeréséért legutóbb több mint 1 350 európai vállalkozás mérette meg magát.

Akad tehát példa arra, hogy egy vállalkozás egy szinte telített piaci szegmensben, nehéz gazdasági körülmények között is dinamikus növekedést ér el innovatív megoldásokkal. A vállalkozás idén is megméretteti magát a European Business Awards-on, és remélik, 2012-ben is a tavalyihoz hasonló, vagy még jobb eredményt érnek el. Az RSM DTM közreműködésével ugyanakkor idén további kiváló magyar vállalkozások kaphatnak esélyt arra, hogy teljesítményüket egy rangos üzleti díj is visszaigazolja. Az országos nevezés határideje május 1-je. A hónap végén, május 29-én pedig már sor kerül a nemzeti jelöltek bemutatására. E vállalkozások közül ősszel kerülnek ki a nemzeti kategóriagyőztesek, az ünnepélyes nemzetközi záró gálára, az európai győztesek bejelentésére pedig jövő áprilisban kerül sor.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom