Facebook image
Mentés

Kiszámíthatatlanul változtatták meg az adójogszabályokat

Az optimális adórendszer kiemelt feltétele a kiszámíthatóság, az igazságosság, és a minimális adóbeszedési költségek, ezen feltételektől való eltérés csökkenti a GDP-t, a fogyasztást és a beruházási kedvet. A kiszámíthatóság sajnos nem igazán jellemezte az elmúlt időszakban a magyar jogalkotást.

Elég csak megemlíteni, hogy a 2012-es adótörvényeket 2011. november 29-én hirdették ki, az év végéig pedig még hétszer módosították őket. Az sem segített, hogy az Adózás Rendjéről szóló törvényt, az Szja törvényt, valamint az Illetéktörvényt még további 11 törvény variálta meg decemberben. Az idén kisebb megnyugvásra adhat talán okot az, hogy az NGM szerint további jelentősebb adóváltozások már nem várhatóak, maximum kisebb kiigazításokra lehet számítani.

Ami az év elején életbe lépett változásokat illeti, az általános áfa kulcs 25 százalékról 27 százalékra történő emelése, illetve a februártól 75 naposra emelkedő kiutalási határidő finanszírozási többletköltséget okoz a vállalatoknak, valamint az adminisztrációs terheiket is növeli. Emellett nemzetgazdasági szinten a fogyasztás csökkenését eredményezi, és inflációs hatással is jár. Megjegyzendő azonban, hogy az egész Európai Unióban elindult egy emelési sorozat 2008-ban az áfát illetően.

A kormányváltás óta történt adóváltozások kapcsán úgy vélem, hogy az egykulcsos szja 2011-es bevezetése előtt talán érdemesebb lett volna a társadalombiztosítási járulékot csökkenteni, ám nem egyértelműen elítélhető a változtatás. Bár az egykulcsos adó, - amely effektíve kétkulcsos-, eddig nem ösztönözte egyértelműen a fogyasztást, azonban azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ne ösztönözhetné azt a későbbiekben. Mint ahogyan ahhoz is idő kell, hogy kiderüljön, a gyerekvállalási kedvet erősíti-e. Annyi azonban bizonyos, hogy a költségvetésen most nagy rést ütött, ami hosszú távon is okozhat problémákat.

Összességében sajnos tény, hogy Magyarországnak továbbra is jelentős hátránya van az adóversenyben, adóterhelésben ma rosszabbul állunk, mint a visegrádi országok és Románia. Ez az állapot pedig tartós maradhat, mert további adócsökkentést a gazdasági helyzet nem tesz lehetővé.

A Világgazdaság 2012 február 2-án megtartott „2012: a sorsfordító év” című évindító gazdasági konferenciáján elhangzott előadás prezentációja letölthető.

Kapcsolódó bejegyzéseink

Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

Feliratkozom