Facebook image

Összesen 1400 bejegyzés

Kötetlen vagy rugalmas munkaidő? Ezt engedi az Mt.

A munkarend meghatározása és a munkaidő beosztása alapvetően a munkáltató joga és kötelessége. Az Mt. ugyanakkor több alternatívát is biztosít, a munkavégzés történhet kötött, vagy rugalmas munkarendben, esetleg egyéni beosztás alapján kötetlen munkarendben is. Az utóbbi kettőhöz kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket járjuk most körül az alábbiakban.

Tovább

BREXIT – milyen hatással lehet egy magyar vállalkozás életére?

A 2016. június 23-i referendum eredményeképp az Egyesült Királyság szavazói lerakták a voksukat amellett, hogy kilépnének az EU kötelékéből. Várhatóan 2020-ig nem történik változás a közösségi HÉA (áfa) rendszerében ennek hatására, de már most érdemes a következményeket számba venni.

Tovább

A Pokemonok és az áfa

Az utóbbi napokban Magyarországra is megérkezett minden idők legsikeresebb okostelefonos játéka, a kiterjesztett valóságra (AR) épülő Pokemon GO. Jelen bejegyzésben ezen a tömegeket megmozgató mobil alkalmazáson keresztül szeretnénk bemutatni, hogyan és milyen szabályozás alapján fizetnek adót a Magyarországon is tevékenykedő digitális piaci szereplők.

Tovább

Javítható a már közzétett beszámoló? Bizonyos esetben van rá lehetőség…

A 2016 januárjától érvényes új szabály enyhített a már közzétett beszámolók javítására vonatkozó korábbi, szigorú előírásokon. Egy 2009. évben kiadott rendelet előírásai szerint a már közzétett beszámolót a céginformációs szolgálat honlapjáról nem lehetett eltávolítani, illetve nem lehetett egy adott beszámolót ismételten benyújtani.

Tovább

ECJ: Mesterséges ügyletek megítélése

Nemrég zárult le a WebMindLicenses Kft. (WML) és a NAV közötti, több éve zajló per, amelynek eredményeként a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a NAV határozatát. Az eljárás közben a magyar bíróság az Európai Unió Bíróságához (ECJ) fordult előzetes döntéshozatal iránti kérelem keretében.

Tovább

Feltétel-e az árbevétel az áfalevonási joghoz?

Az állami adóhatóság (NAV) általános forgalmi adóban tett megállapításainak döntő hányadát az adólevonási jog elvitatása adja. A tapasztalatok alapján néhány tipikus helyzetet összegeztünk, amely iránymutatást nyújthat az áfa levonási jog megítélésének kérdésében.

Tovább

Nyári idénymunka és diákmunka szabályok az Mt szerint

A nyár nem csak a nyaralás, hanem az ehhez az időszakhoz kötődő – jellemzően elsősorban mezőgazdasági és turisztikai - idénymunkák valamint a diákmunka ideje is, ezért érdemes röviden áttekinteni, hogy a Munka Törvénykönyve (Mt) milyen speciális szabályokat határoz meg ezekre a munkavállalókra.

Tovább

Munka Törvénykönyve – Mt a legújabb változásokról röviden

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést megalapozó u.n. „Salátatörvényt”, amely - többek között - az Mt-t is módosítja. A módosítások jelentős része már 2016. június 18-tól hatályba lépett, a pihenőidővel kapcsolatos változások pedig majd 2017. január 1-től lesznek alkalmazandók.

Tovább

Kiemelt témák