RSM Hungary

Egyik szemük sír a másik nevet? Ingatlanos vállalkozások az adótörvények elfogadása után

Amennyiben a jelenleg elfogadott adótörvények rendelkezéseit abból a szempontból tekintjük át, hogy melyik gazdasági ágazatra irányul a legtöbb speciális módosítás, akkor nem kell sokáig töprengenünk: ez az ingatlan szektor. Nemcsak az eredetileg ingatlanadóról szóló törvényként beharangozott, majd több lépcsőben egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényre átkeresztelt jogszabályra gondolhatunk, fontos változások lépnek életbe a társasági adó és az illetékek tekintetében is!

Fajcsák Gábor

Társasági adóztatás - radikális változások

A jelenleg hatályban lévő társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. tv eddigi legjelentősebb módosításának lehettünk tanúi a közteherviselésről szóló törvényjavaslat elfogadásával. Ennek során részben korábbi elemek kerülnek vissza a szabályozásba - mint a forrásadóztatás -, részben az elburjánzott adóalap módosító tételek kerültek megritkításra, részben pedig korábbi fogalmak nyertek új tartalmat úgymint az ellenőrzött külföldi társaságé.

Jogaink..., ha már küszöbön a végrehajtó

Mint adózók, általában tisztában vagyunk azzal, hogy mit is hozhat számunkra a be nem fizetett adó vagy a ki nem egyenlített közteher: végrehajtást. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy pontosan mit is jelent számukra az adóvégrehajtás, milyen jogaik vannak akkor, ha bankszámlával szemben inkasszó érkezik az APEH-től, vagy ha az adóvégrehajtó csenget be hozzá. Pedig a vállalatok likviditási helyzetét jelentősen befolyásolja például az APEH-el szembeni fizetési kötelezettség teljesítésének időpontja, s a helytálló jogorvoslatokkal akár időt is nyerhet egy társaság, a számla kiegyenlítéséhez.

Apró pozitívum is lehet az elhatárolt veszteség – jövőre

A gazdasági válság mélyülésével együtt egyre nő a veszteséges vállalkozások száma is. A veszteséget azonban pozitívan is fel lehet használni, a válságot követő fellendülés ideje alatt, az elhatárolt veszteség adóalap csökkentő tényező lehet. Ráadásul jövőre az új adótörvényekkel már a 19 százalékos adókulcs mellett használható fel az elhatárolt veszteség.

Májustól csak e-beszámolókat küldhetnek a vállalkozások

Megválik a papíralapú beszámolóktól az állam, azokat ezentúl csak elektronikusan küldhetik el az erre kötelezett vállalkozások. A beszámolót és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat ezt követően a Céginformációs Szolgálatnak kell megküldeni. A hangsúly a "kell" szócskán van, ugyanis azon cégeknek, amelyek nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek 60 napra felfüggesztik az adószámát, igaz, várhatóan csak a jövő évtől.

Ingatlanadó: Kérdések válaszok nélkül

Budapest, 2009. május 15. Eltökéltnek látszik a kormány az ingatlanadó bevezetésével kapcsolatban. Az ingatlanadó alapja - a legtöbb európai országhoz igazodóan - az ingatlan értéke lesz, ám a végeredményt vélhetően vitathatjuk majd saját értékbecslő szakvéleményén keresztül.

Fajcsák Gábor

Üzletfejlesztési és marketing igazgató