Facebook image
Mentés

NAV online számla – hibás adatszolgáltatásra figyelmeztet a NAV

A NAV online számla rendszerrel kapcsolatban számos vállalkozás kapott váratlan értesítést a cégkapun az adóhatóságtól, amelyben a NAV arra hívja fel az érintett társaságok figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben hibás adatszolgáltatásuk volt az Online Számla rendszerben. Ön ellenőrizte már cégkapus tárhelyét?

A NAV szeme mindent lát!

Az adóhatóság az elmúlt évek széleskörű informatikai fejlesztéseinek eredményeképpen – gondoljuk csak a közelmúltban bevezetésre kerülő eÁFA rendszerre, melyről korábban kétrészes blogbejegyezésünkben részletesebben is beszámoltunk  – szinte minden adatot és információt lát, ami az adózók gazdasági tevékenységével kapcsolatos.

A NAV korábbi kommunikációjának megfelelően 2024-től egyre inkább monitorozza az adózók kötelező adatszolgáltatásait – például az online számla adatszolgáltatást, belföldi összesítő jelentést - és igyekszik feltárni az esetleges hibákat és hiányosságokat. 

Többek között a tavaly év végén megrendezésre kerülő nemzeti adókonzultáción is elhangzott, hogy bár az adóhatóság továbbra is támogató szerepkörben működik, azonban 2024-től kevésbé fogja tolerálni az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos hibákat és hiányosságokat. 

Ennek egyik első jele az, hogy az elmúlt napokban tömegesen kaptak figyelmeztetést az adózók, melyben az Online számla adatszolgáltatási rendszerükben történt hibás adatszolgáltatásra hívja fel a figyelmet az adóhatóság. 

Hibás NAV online számla-adatszolgáltatás -  mi pontosan az értesítés tartalma?

A napokban kiküldött értesítések fókuszában egy speciális hiba típus áll. Az adóhatóság a szóban forgó értesítésben arra hívja fel a figyelmet, hogy a számlák sorszámának minden esetben egyedinek kell lennie. 

Egy adózó (egy adószám alatt) egy számlaszámról csak egyszer küldhet be sikeres Online Számla adatszolgáltatást.

Amennyiben többször is ugyanarról a számlasorszámról próbálunk meg adatot szolgáltatni, az Online Számla rendszer – az első sikeres adatszolgáltatás kivételével – elutasítja a további adatszolgáltatási kísérleteket.

A fenti hiba forrása többek között lehet például, hogy 

  • az adózó több számlázóprogramban használja ugyanazt a sorszámtartományt, vagy 
  • a számlaadatok többször kerülnek beküldésre anélkül, hogy a rendszer visszajelzését megvárnák.
  • Online számla adatszolgáltatás korrekciója esetén a javítás és újraküldés előtt a technikai érvénytelenítés és annak jóváhagyása elmarad.

Mindazonáltal a NAV által a fent említett értesítés mellé, egy Excel fájlt is csatol, amelyben az adott időszakban előforduló további hibák is listázásra kerülnek.

Adótanácsadó segítségét kérem

Ön is kapott értesítést hibás számlaadat-szolgáltatásról? Mi a teendő?

Bár az értesítések elsősorban támogatásként szolgálnak az adózók számára és kötelezettség nem kapcsolódik hozzájuk, mégis minden esetben  érdemes megvizsgálni a szóban forgó hibás adatszolgáltatások okát és megtenni a szükséges lépéseket a javításunk, kiküszöbölésük értelmében.

Az adatszolgáltatásokban előforduló hibákat mindenképpen érdemes megvizsgálni és kezelni, ugyanis az elmulasztott vagy hibás számla-adatszolgáltatás esetén a kiszabható bírság akár 500 ezer forint is lehet bizonylatonként.

Bár a mostani tömeges értesítés egy speciális hiba típusra fókuszál, a mellékelt Excel állományból tisztán látszik, hogy az összes többi hibát is látja a rendszerében a NAV, így a jövőben is várhatóak hasonló értesítések az adóhatóság részéről. 

Fontos szem előtt tartani, hogy a folyamatosan fennálló tartós hibák könnyen adóhatósági vizsgálatot eredményezhetnek, így minden adózó számára érdemes lehet megvizsgálni a NAV Online Számla adatszolgáltatásait és amennyiben hibák feltárására kerül sor, mindenképpen javasolt azok mielőbbi korrekciója az esetleges bírságkockázat minimalizálása érdekében.

NAV online számla problémám van - segítséget kérek

Hiányzó számlaszámok? Nehezen azonosítható hibás számlaadat szolgáltatások? 

Ha Ön is olyan értesítést kapott az adóhatóságtól, amely nehézséget okoz, mert a mellékletben nem szerepelnek a számlaszámok, akkor nehezen azonosíthatóak a hibás számlaadat-szolgáltatások. A NAV online számla rendszerben a 'Számlák/Adatszolgáltatások' menüpont alatt csak havi bontásban érhetők el a megszakítva státuszú adatszolgáltatások, és ezeket a kimutatásokat nem lehet exportálni. 

Javasoljuk, hogy folytasson kutatást a számlázóprogramban, a vállalatirányítási rendszerben vagy a NAV online számla oldalán, és mindenképpen kérjen adó-IT szakértő segítségét a hiányosságok és hibák hatékony azonosításában, valamint gyors javításában.

Kérdésem van!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom