Facebook image
Mentés

Munkaerőpiacra lépők szocho kedvezménye – szigorodó feltételek, csökkentett igénybevételi időszak

A 2024. július 8-ai Magyar Közlönyben megjelentek alapján, szigorodnak a munkaerőpiacra lépők szociális hozzájárulási adókedvezményének szabályai. Összefoglaltuk, hogy a társaságoknak milyen szocho változásokat kell figyelembe venniük 2024. augusztus 1-jétől.

A 2024. július 8-án megjelent Magyar Közlöny számos kormányrendeletet tartalmaz, melyek között fontos adóváltozások is találhatóak. Ezek egyike alapján a Kormány a mulasztási bírságok összegének jelentős emelkedése mellett döntött, mellyel kapcsolatban az alábbi blogunkban írtunk bővebben. Emellett a 424/2022. kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt módosulnak a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 11. §-a szerinti kedvezmény szabályai is. 

Szocho változás 2024: 3 hónappal növekszik a figyelési időszak 

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint munkaerőpiacra lépőnek minősül – többek között – az a magyar állampolgár, aki az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a Tbj. szerinti biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal. A 2024. július 8-án megjelent kormányrendelet értelmében a maximum 92 napos foglalkoztatást a 275 nap helyett 365 napos időszakban kell vizsgálni.

Mindez tehát azt jelenti, hogy további 90 napos periódust kell számításba venniük azoknak a társaságoknak, akik munkaerőpiacra lépők után szochó kedvezményt szeretnének igénybe venni.

Igénybevételi időszak – a korábbi 3 év helyett csupán 1,5!

A hatályos szabályok szerint a munkaerőpiacra lépők szochó kedvezményét a foglalkoztatás első 3 évében lehet igénybe venni, mértéke a bruttó munkabérre jutó szochó összege, de legfeljebb:

  • a minimálbérre jutó szochó összege a foglalkoztatás első két évében; továbbá
  • a minimálbérre jutó szochó összegének 50%-a a foglalkoztatás harmadik évében.

A kormányrendelet alapján azonban a felső határok az alábbiak szerint módosulnak:

  • a minimálbérre jutó szochó összegéig csupán a foglalkoztatás első évében lehet a kedvezményt érvényesíteni
  • a minimálbérre jutó szochó összegének 50%-a pedig az azt követő 6 hónapra vonatkozik.
Ennek megfelelően a korábbi 2+1 éves (36 hónapos) igénybevételi időszak 1+0,5 évre (18 hónapra) csökken.

A fentiekben ismertetett változások 2024. augusztus 1-jétől hatályosak és az 2024. augusztus 1-jétől létesített munkaviszony esetében kell alkalmazni a veszélyhelyzet fennállása alatt. 

Adótanácsadó segítségét kérem

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom