Facebook image
Mentés

Vállalatfelvásárlási aktivitás a válságok árnyékában

A 2022-es év során a vállalatfelvásárlási piacon is a mindennapi életben tapasztalt kihívásokkal kellett szembenézni: emelkedő infláció és energiaárak, egy európai háború miatti bizonytalanság. Ennek ellenére a 2022-es évet az elemzők még kiemelkedően ellenálló évként értékelték. Tekintsük át hogyan teljesített a 2023-as év első negyedéve.

M&A aktivitások a válságok árnyékában

Vizsgálatunk a 2020. január 1. és 2023. március 31. közötti időszak 1 milliárd dollárnál kisebb értékű közép-kelet-európai tranzakciók adatait öleli fel.

M&A

A vizsgált időszak első adatpontja a 2020-as koronavírus-járvány első negyedéve, aminek a végén az első jelentős európai lezárások kezdődtek. A 2020. második negyedéve során megfigyelhető jelentős visszaesés (36% esés a tranzakciók értékében) az első járványügyi karanténok és az azzal együtt járó gazdasági bizonytalanság eredménye. Ahogy a járvány miatti bizonytalanság csökkent, a befektetési kedv 2020. negyedik negyedévében jelentősen megugrott (142%-os emelkedés a tranzakciók értékében),a gazdasági lazítás és a koronavírus-járvány a „mindennapok részévé válása” következtében. Azonban 2021 során még kisebb visszaesés figyelhető meg. A felvásárlási aktivitás 2021. év végén csúcsosodott ki 267 db tranzakcióval, összesen 8,9 milliárd amerikai dollár értékben.

2022. során a tranzakciók száma fokozatosan csökkent (átlagosan 6%-os esés),azonban minden negyedévben 200 fölött voltak a tranzakciók számai, az összesített tranzakcióérték a tranzakciók számával együtt folyamatosan csökkent (átlagosan 12%-os esés),az inflációs bizonytalanság, az emelkedő energiaárak és az orosz-ukrán háború hatására.

M&A piac 2023: tartós lesz a visszaesés?

Azonban az első jelentős visszaesés a tranzakciószám szempontjából csakis 2023. első negyedévében figyelhető meg. 2023. első negyedéve során mind a tranzakciók száma (145 darab, 31%-os esés),mind a tranzakciók összértéke (2,2 milliárd amerikai dollár, 58%-os esés) visszaesett a 2020-as koronavírus-járvány alatt tapasztalt szintre.

Az jelenleg még kérdéses, hogy a 2023. elején megfigyelt visszaesés tartós lesz-e a közép-kelet-európai felvásárlási piacon, azonban a jelenlegi előzetes számok alapján 2023. április – májusában tovább csökkent a befektetési kedv. Jelenleg 73 darab bejelentett tranzakcióról lehet tudni a régióban (2022-ben ugyanez az érték 165 db volt),összesen 692 millió amerikai dollár értékben (2022-ben ugyanez az érték 4 063 millió amerikai dollár volt). Azonban, ahogy a koronavírus-járvány idejében is láthattuk, remélhető, hogy az inflációs válság kezelésének hatására visszatér a befektetői bizalom, és újra fellendülhet a vállalat felvásárlási piac.

Keresse szakértőnket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom