Facebook image
Mentés

Cégérték a Chelsea deal apropóján

Ritkán kerül sor fire-sale-re az értékes futball klubok körében, de a gazdasági szankciók most ki kényszerítik a Chelsea azonnali eladását. Cégeladás szempontjából is érdekes ezt a tranzakciót elemezni, mely minden klasszikus lépésen végigpörög rendkívüli sebességgel.

A modern kor eddigi legátfogóbb gazdasági szankciói az orosz oligarchákat is érintik: Roman Abramovics eladni kényszerült a 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert futballklubját, a Chelsea-t. A február 24-én kitört orosz-ukrán háborúra Európa, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok súlyos szankciók kivetésével válaszoltak, ezzel is nyomatékot adva az orosz invázió elítélésének. A szankciók az orosz gazdaságot és a milliárdos oligarchákat is érintették, így került nyomás alá a BL győztes Chelsea is. 

Hogyan került új tulajdonosához a Chelsea – avagy hogyan néz ki egy cégeladás?

A tranzakció és a befektetési anyagok előkészítése 

Az eladási szándék a Chelsea esetében villámgyorsan megszületett, hiszen a korlátozások következtében a klub működése pénzügyileg ellehetetlenült. Megkezdődött a Klub felkészítése a tranzakcióra, s bár a Chelsea neve nyilvánvalóan nem ismeretlen, a potenciális befektetők számára ekkor is szükséges volt biztosítani egy összefoglalót (Teaser) a klubot érintő legfontosabb publikus pénzügyi, működési információkról.

Befektetők kontaktálása

Az összefoglalót a kiválasztott, az eladó(k) által jóváhagyott befektetői kör kaphatja meg, egy titoktartási megállapodás kíséretében. A Chelsea esetében körülbelül 20 potenciális befektető számára kerülhettek kiküldésre a bizalmas első körös dokumentumok.

Titoktartási megállapodások

A titoktartási nyilatkozat aláírását követően jöhetett az Információs Memorandum kiküldése („Info Memo”),amely már lehetővé tette a Céltársaság beazonosítását, a klub működésével kapcsolatosan számos szenzitív információt is megosztva a potenciális befektetőkkel. Ilyenek jellemzően a nem publikus, részletesebb pénzügyi adatok, az üzleti- és beruházási tervek. 

Mivel ezen információk tartalma szigorúan bizalmas, ehhez már csak a titoktartási szerződést aláírók férhettek hozzá, s így a Chelsea közel húszas érdeklődői köréből kialakult egy szűkített lista. Ebben a fázisban négy potenciális befektető maradt érdekelt a tranzakciós folyamatban, a klub megvásárlásában. 

Menedzsment találkozók

Az Info Memo megismerése mellett a titoktartási nyilatkozatot aláíró befektetőknek általában lehetősége nyílik találkozni a Céltársaság menedzsmentjével is. Egy menedzsment-prezentáció keretein belül a komolyan érdeklődő potenciális befektető jobban megismerkedhet a Társasággal, megvitathatja a számára fontos információkat és felmerülő kérdéseit.

Indikatív ajánlatok (LOI) és Term Sheet-ek aláírása

Az Info Memo, valamint a menedzsment interjúkon szerzett információk birtokában a befektetők döntési ponthoz érkeznek. Megtehetik indikatív ajánlatukat. 

Az indikatív ajánlat – bizonyos pontoktól eltekintve (pl.: titoktartás, kizárólagosság) - nem kötelező érvényű a vevőre nézve. A vételárra tett ajánlat a tranzakciós folyamat során még módosítható részükről, hiszen lehetnek olyan információk, változások, melyek az árat komolyan befolyásolják. Ebben a dokumentumban már a tranzakció fontosabb tervezett feltételeit (Term Sheet-ek) is belefoglalják, mint például a tervezett vételárat, a kifizetési struktúrát, és a kifizetési feltételeket. A Chelsea tranzakciója során az ajánlattevők egyik teljesítendő feltétele, hogy legalább 1 milliárd fontot költsenek a játékoskeretre, valamint különböző fejlesztésekre, köztük a klubnak otthont adó stadion felújítására is. Egy másik feltétel annak a tulajdonosi kölcsönnek a visszafizetése, amit a korábbi tulajdonos az évek során adott, közel 1,5 milliárd font értékben a Chelsea-nek.

Adatszoba és átvilágítás

Az ajánlat(ok) aláírását követően a Vevő kérésére megkezdődik a céltársaság átvilágítása. Az átvilágítássorán a Vevő feltáráhat minden olyan pénzügyi, adózási, jogi vagy műszaki, operációs kockázatot, amely befolyással lehet a végleges vételár értékére. A Chelsea esetében a befektetőnek lehetősége nyílt megismerkedni a klub részletes pénzügyi adataival, szerződéseivel, valamint a játékosokra vonatkozó információkkal. 

Az átvilágítás mindkét fél számára fontos lépés, a vevőtől is szakértelmet kíván, hogy feltárja a lehetséges kockázatokat, olyan „csontvázak” is felszínre kerülhetnek, amelyek tudatában a befektető visszaléphet, vagy radikálisan befolyásolhatják a vételárat. 

Tranzakciós szerződési feltételek kitárgyalása

A tranzakció utolsó szakaszában véleményezik és módosítják a tranzakciós szerződéseket, elsimítják az esetleges nézetkülönbségeket. A Chelsea esete annyiban különleges, hogy a végső tranzakciós szerződést a brit kormánynak is jóvá kellett hagynia, mely vétólehetőséget biztosít arra, hogy befolyásolják kihez kerülhet a Premier League értékes csapata. Mindemellett, egy releváns speciális fogyasztói csoport, a szurkolói csoportok elképzeléseit is figyelembe veszik, több potenciális befektető is kikérte véleményüket. 

Szerződésaláírás, tranzakciózárás

Az Adásvételi szerződés megkötésével lezárásra kerülhet a Chelsea értékesítési folyamata, a Chelsea-nek új tulajdonosa lesz a Todd Boehly vezette befektetői csoport személyében. 

Az ezt követő átmeneti időszakban a megelőző tulajdonos az új tulajdonos kérésére még meghatározott ideig segítheti a társaság működését - melynek részletes feltételeit jellemzően az adásvételi szerződésben a felek előre kikötik –, a speciális helyzetben erre nem biztos hogy sor kerül. 

Mi befolyásolja a Chelsea futballklub értékét?

Abramovics 3,5 milliárd fontért (körülbelül 1.540 milliárd forint) tervezte eladni klubját, s bár a szakértők egy része szerint ez az ár túlságosan bizakodó, a valóságban a befutónak tűnő amerikai-svájci befektetői konzorcium által ajánlott vételár még ezt az összeghatárt is túlszárnyalta. Hatalmas licitálás vette kezdetét és a Chelsea valószínűleg az eddigi legmagasabb összegért elkelt futballcsapatként fog bevonulni a történelembe.

2021-ben a Chelsea FC körülbelül 1,69 milliárd fontot (nagyjából 744 milliárd forint) ért és a cégértéke (EV) alapján a világrangsorban a 7. legértékesebb csapatként tartották számon. A futballklubok értékelése során az alábbi 5 fő szempont került mérlegre:

  • Profitabilitás - A játékosok, egyéb dolgozók bérei és a bevétel aránya. 
  • Népszerűség - A klub követőbázisa, a szurkolói elkötelezettség mértéke.
  • Potenciál – A játékosok becsült értéke.
  • Közvetítési jogok – A következő szezonokra meglévő közvetítési jogok pénzügyi hatása.
  • Stadion értéke – A hazai pályaként szolgáló stadion kapacitása, jövedelem-termelő képessége.

A csapat értékére több szempont is hatással van, mivel minél előbb szeretnék lebonyolítani a tranzakciót (azaz „fire-sale” hatás van),a klub stadionja felújításra szorul, a Chelsea pénzügyeit negatívan érintette a COVID, valamint az említett átvilágítási folyamat során esetlegesen előkerülő „csontvázak” is kedvezőtlenül hathatnak a vételárra. Nehéz megmondani hogyan befolyásolja az értéket az aktuális tulajdonos személye, aki rengeteget fektetett be a klub fejlesztésébe és támogatásába, jelenleg viszont szankciók sújtják. 

A klub értékét határozottan növeli, hogy a futballban élen járó csapatról, egész pontosan a világ negyedik legértékesebbéről van szó, amely 2021-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját. Nem mellesleg a vártnál több potenciális érdeklődő jelezte szándékát a klub megvásárlására, így az indikatív ajánlatok esetében is lehetősége volt az eladónak a válogatásra. 

2022 májusában számos tranzakciós fordulatnak lehettünk tanúi, mivel Abramovics korábban kijelentette, hogy felajánlja a tranzakciós költségekkel csökkentett eladási árat egy alapítványnak, amelynek feladata az ukrajnai háború elszenvedőinek segítése. Ráadásul annyival tette még vonzóbbá a „céltársaságot”, hogy elengedné azt a közel 1,5 milliárd fontnyi kölcsönt, amit a Chelsea-nek nyújtott. Ugyanakkor a május végi tárgyalások arra engednek következtetni, hogy Abramovics beleegyezhet olyan jogilag kötelező érvényű garanciákba, amelyek lehetővé tennék, hogy a vételárat egy a kormány ellenőrzése alatt álló befagyasztott számlán helyezzék el. 

Másik tranzakciós érdekesség, hogy a Chelsea-nek - amelynek különleges működési engedélye május 31-én jár le - a kormány jóváhagyására volt szüksége az eladáshoz, melyet megkapva elhárult az akadály a tranzakció zárása elől. *

A Chelsea példája azt is megmutatja, hogy egy jól felépített brandre mindig van érdeklődő, kérdés, hogy az árazásra a körülmények mennyiben lesznek hatással, és milyen jogi megoldások teszik végül lehetővé a sikeres tranzakciózárást. 

keresse szakértőinket
a sikeres tranzakcióért!

* Napi szinten kerülnek nyilvánosságra ezen Tranzakcióval kapcsolatos hírek, amelyek a kimenetelt/tranzakció lezárást is befolyásolják, jelen blog a május végi állapotokat tükrözi.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom