Facebook image
Mentés

Már csak pár hét maradt a külföldi áfa-visszaigénylés benyújtásáig

Minden év szeptember 30-ig van lehetősége az adóalanyoknak az előző évi tranzakciók után, az Európai Unió más tagállamaiban megfizetett áfa visszaigénylésére. A 2021. évi beszerzések áfáját ez év szeptember 30-ig van lehetőség visszakérni.

Mivel az az áfahatáridő jogvesztő, szeptember 30-át követően az előző évre vonatkozó áfa-visszaigénylésre már nincs lehetőség. Fontos azt is kiemelni, hogy az áfa visszaigénylésére csak elektronikus úton van mód, a papír alapon benyújtott, vagy hiányos kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja!

Az eredményes áfa visszaigényléshez ezt kell tudnia 

Az áfa-visszatérítés alapvetően egy egyszerű folyamat, azonban számos apró szabályra, adminisztrációs követelményre kell odafigyelni. A tapasztalataink azt mutatják, hogy az adózók többségnek az adminisztrációs teher, az időráfordítás, és a hibátlan kérelem elkészítése és benyújtása jelent kihívást, így sokan, bár jogosultak lennének, nem is vágnak bele az áfa-visszaigénylés folyamatába.  

Az áfa visszaigénylési ügyekben: 

  • Sokszor fontos szempont, hogy az adózó az anyanyelvén, angolul, vagy az érintett ország nyelvén tud-e kommunikálni az adóhatósággal. Az áfa kapcsán érintett forrásországok az eljárást sokszor saját anyanyelvükön folytatják le, ami nehézséget okozhat az adózónak. Egy globális adótanácsadói hálózat ebben is a cégek segítségére lehet. 
  • A kérelmek benyújtása előtt érdemes megvizsgálni, hogy a Társaság valóban nem rendelkezik sem fiókteleppel, sem telephellyel a visszaigénylés országában; illetve, hogy a számlákon szereplő termékek, szolgáltatások után felszámolt áfa visszaigénylésére valóban jogosult-e az adóalany. Ha ezen kérdések megítélésében bizonytalan a cég, szakértővel tud egyeztetni a részletszabályokat illetően.
  • A külföldi áfa visszaigénylésére az EU 27 tagállama mellett, viszonossági alapon még 6 másik ország esetében is van lehetőség. Az áfavisszatérítés működik viszonosság alapján Norvégia, Svájc, Liechtenstein, Szerbia, Törökország és a brexitet követően az Egyesült Királyság adóhatóságával is. 
  • A kérelmek benyújtását illetően fontos arra is figyelni, hogy hova kell benyújtani az áfa-visszatérítési kérelmeket! Míg az EU-s országok esetében a magyar adóalanyoknak a NAV-hoz szükséges benyújtaniuk a kérelmeket, addig a fenti említett nem EU-s tagországok esetében közvetlenül az adott ország adóhatóságához kell beérkezniük a kérelmeknek.

Ahogy az a fentiekből is látható, az áfa-visszatérítési folyamat hordozhat magában buktatókat, amelynek kedvezőtlen következménye, hogy egyes adózók jelentős összegű áfa-visszaigényléstől eshetnek el. 

Ha nem akar kockáztatni, kérheti szakértőink segítségét, akár a kitöltött áfakérelmek ellenőrzése, vagy a teljes folyamat elvégzésében: a visszaigénylés jogosságának vizsgálatától a kérelem elkészítésén keresztül annak benyújtásáig.

kérjen ajánlatot!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom