Facebook image
Mentés

Piacbővítésen gondolkodik? Ezt kell tudni a külföldi áfa regisztrációról!

Megmutatjuk, hogy milyen esetekben kell vállalkozásának külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

A vállalkozások hatókörének növelése, üzleti struktúrájuknak bővülése mindig nagy kihívások elé állítja a vezetőséget, és mindemellett nagy szakértelmet igényel. Különösen igaz ez akkor, ha a terjeszkedés azt vonja maga után, hogy az érintett vállalkozásnak Magyarországon kívül, külföldön is adószámot kell kérnie, ott folyamatosan bevallásokat benyújtania, és - a helyi szabályozásnak megfelelően - adókötelezettségeket teljesítenie.

Mikor szükséges a külföldi áfa regisztráció?

Ha az alábbi gazdasági események jellemzőek a vállalkozása tranzakcióira, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy Önnek is külföldi adószámot kell igényelnie. 

Tipikus tranzakciók, melyek külföldi áfaregisztrációt vonhatnak maguk után:

  • saját áru (termék) tagállamok közötti mozgatása;
  • vevői készlet fenntartása egy másik tagállamban;
  • helyi értékesítés egy másik tagállamban;
  • két, vagy többszereplős értékesítési lánc (láncügylet, háromszögügylet);
  • harmadik országot érintő értékesítés, értékesítési lánc;
  • más tagállamban megfizetett áfához kapcsolódó visszaigénylés.

- webinárium -
magyar cégek nemzetközi ügyleteinek áfakezelése
regisztráljon!

Külföldön adózna? Ezekre a buktatókra figyeljen!

Tapasztalataink szerint a külföldi áfaregisztráció és adóbevallás elkészítése és benyújtása kihívások elé állítja a magyar vállalkozásokat, mert minden országra speciális adószabályok érvényesek.

Nézzük meg, mi jelenthet fejtörést a külföldi adózás során:

  • Áfaregisztráció külföldön
    Országonként eltérőek az áfa-regisztrációs folyamatok, valamint a regisztrációhoz szükséges dokumentumok és információk.
  • Külföldi áfabevallások elkészítése
    Külföldön a bevallási határidők eltérhetnek, különböznek a bevallási gyakoriságok, értékhatárok és részletszabályok.
  • Adóhatósági kommunikáció
    Általában problémát jelent az adóellenőrzések kezelése, mivel azt az adott külföldi ország nyelvén folytatja le az adóhivatal.

További nehézséget jelenthet a vállalkozások számára a helyi szolgáltatókkal való kapcsolattartás. Mivel számos esetben a vállalkozások több helyi szolgáltatóval kötnek szerződést, így a kommunikáció és a szolgáltatói kockázat- és  felelősségvállalás tisztázása rengeteg időt és energiát jelenthet a számukra.

Áfa-regisztráció külföldön: sokszor megéri kiszervezni

A külföldi adószámok igénylése, a helyi áfabevallás elkészítése, benyújtása, valamint az adókötelezettségek teljesítése a még tapasztalatlan vállalkozások számára megnövekedett adminisztrációs terhet jelent. Az áfaregisztráció és az ügyintézés kiszervezésével rengeteg idő és költség spórolható, különösen, ha több külföldi országban terjeszkedne.

Az adminisztráció kiszervezésével sok fejfájástól kímélheti meg magát a külföldön terjeszkedő vállalkozás, különösen akkor, ha több országban szükséges adószámot igényelnie és adóbevallásokat készítenie. Ebben az esetben ugyanis elegendő csupán egyetlen magyar szakértői csapattal szerződést kötnie, és a cégen belül egy dedikált adószakértővel kapcsolatot tartania. A magyar szakértői csapat figyeli a határidőket, elkészíti és benyújtja az adóbevallásokat.

A tartósan gyenge forint nemcsak magasabb exportbevétellel kecsegtet, hanem a vállalkozók fejében most felveti a piacbővítés lehetőségét is. Mindez számos kockázattal is jár, azonban a helyi jogszabályok közötti eligazodás és az adóadminisztráció nem kell, hogy a külpiacra lépés akadálya legyen!

- webinárium -
magyar cégek nemzetközi ügyleteinek áfakezelése
regisztráljon!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom