Facebook image
Mentés

Adóelőleg mérséklés - most éri meg élni vele!

Abban az esetben, ha egy társaság árbevétele visszaesik, gondot okozhat a korábbi évek eredménye alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. A fizetési nehézség kezelésére nagy segítséget nyújthat, az adóelőlegkötelezettség mérséklése, ami az adóhatóságtól kérhető. Hogyan, milyen feltételekkel kérhető az adóelőleg mérséklése?

Az adóelőleg mérséklési kérelem: hogyan és mikor lehet benyújtani?

Az adóelőleg esedékességének időpontjáig benyújtott kérelmében az adóelőleg módosítása kérhető az adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak (év, negyedév, félév) adatai alapján fizetik, és számítás szerint az adó nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. A kérelmet tehát megfelelően alá kell támasztani a cég várható bevételeire és nyereségére vonatkozó adatokkal.

Az adóelőleg mérséklési kérelem bármikor benyújtható, de lényeges, hogy csak az adóelőleg mérséklési kérelem benyújtásának napján, vagy azt követően esedékes adóelőlegekre vonatkozóan tud a NAV döntést hozni.

Visszamenőleges hatállyal a már előírt és esedékes előlegeket az adóelőleg mérséklési kérelemmel nem lehet csökkentetni!

Adóelőleg mérséklés - milyen adónemekre kérhető 

Az adóelőleg mérséklése az alábbi adónemek esetében kérhető:

  • társasági adó,
  • helyi iparűzési adó,
  • kisvállalati adó,
  • energiaellátók jövedelemadója,
  • rehabilitációs hozzájárulás,
  • környezetterhelési díj,
  • innovációs járulék előlege.

Adóelőleg mérséklés - kérdésem van

Adóelőleg mérséklés – mi alapján dönt a NAV?

Fontos kiemelni, hogy az adóhatóság csak akkor engedélyezheti az adóelőlegek mérséklését, ha a társaság az adóelőleg mérséklési kérelem benyújtásának napján nem rendelkezik nettó adótartozással. 

Az adóelőleg mérséklési kérelem benyújtásának kockázata és következményei

Az adóelőleg mérséklés iránti kérelemnél megfelelő körültekintéssel célszerű eljárni. 

Abban az esetben, ha a végleges adó mégis magasabb lesz, mint a mérséklési kérelem eredményeként számított adó, az adóhatóság nem szankcionál, tehát az adóelőleg mérséklési kérelem benyújtásának nincs kockázata!

Mindezek alapján – amennyiben a naptári éves adózók az első féléves bevételi adatok alapján egyértelműen látják, hogy az idei eredményük jelentősen el fog maradni az elmúlt év adataitól – lehetőségük van arra, hogy a július-december időszakra előírt adóelőleg összegek mérséklését kérjék.

A jelenlegi gazdasági környezetben az adóelőleg mérséklése kiemelkedően fontos eszköz lehet a vállalkozások számára. A megfelelően megalapozott és időben benyújtott kérelem segíthet a vállalkozások pénzügyi stabilitásának megőrzésében. Mindig célszerű szakértő segítségét kérni e folyamatok során.

Adótanácsadó segítségét kérem

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom