Facebook image
Mentés

Itt a szén-dioxid kvóta adó

A 2023. július 17-én megjelent - a szén- dioxid kvótával kapcsolatos -320/2023 (VII. 17.) Kormányrendelet nem titkolt célja az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak jelentős mértékű megadóztatása, mely több tucat, köztük számos külföldi tulajdonban lévő érintettnek jelent extra adófizetési kötelezettséget. Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A szén-dioxid kvótáról

Az ETS (EU Emissions Trading System) hatókörébe tartozó, jelentős szén-dioxid kibocsátó tevékenységet végző létesítmények éves szinten meghatározott mennyiségű kvótával (másnéven kibocsátás-egységgel) rendelkeznek, mely adott mennyiségű CO2 kibocsátásra jogosítja fel őket „ingyenesen”. Az ingyenesen elérhető karbonkvóta évente degresszíven csökken, ezzel ösztönözve a nagyvállalatokat a kibocsátásuk visszafogásán keresztüli zöldebb működés megvalósítására.

Az ingyenesen rendelkezésre álló kvótán felüli extra kibocsátás esetén pedig újabb megvásárolt kvótákkal kötelesek kompenzálni az extra környezetszennyezést. Vagyis, csak az ingyenesen rendelkezésre álló kvótán felüli CO2 kibocsátásért kell fizetni az ETS rendszer alá tartozó vállalatoknak.

A Kormányrendelet az ország legnagyobb CO2 kibocsátóinak megadóztatására irányul

Az ETS rendszer logikájával szemben a július 17-én megjelent Kormányrendelet értelmében az érintetteknek nem áll rendelkezésére ingyenes kibocsátásra feljogosító szén-dioxid kvóta mennyiség, hanem a teljes kibocsátásuk után adófizetési kötelezettségük keletkezik. 

Az adó megfizetésére a 2022. december 31-e után kezdődő adóévben azok a vállalatok kötelezettek, melyek esetén „a tárgyévet megelőző évben az azt megelőző három évben hitelesített szén-dioxid összekibocsátása átlagának legalább 50%-ával megegyező mértékű térítésmentes kibocsátásegység-kiosztásban részesült, és a tárgyévet megelőző három évben a hitelesített szén-dioxid kibocsátásának éves átlaga meghaladta a 10 000 tonnát.”

Azaz leegyszerűsítve a legjelentősebb karbonkvótával és kibocsátással rendelkező piaci szereplőket érinti az új szén-dioxid kvóta adó, vagyis többek között a műtrágya, cement, olajfinomító, acélgyártó, üveggyártó, vegyipari, fémipari stb. ágazatok egyes szereplőit. Az új beavatkozással érintett vállalatok száma a negyvenet is meghaladhatja.

Nem minden esetben csak a CO2 kvótaadót kell kifizetniük az érintetteknek

A szén-dioxid kvóta adó mértéke 40 EUR minden kibocsátott tonna CO2 után. Ezen felül a Kormányrendelet előírja, hogy az ingyenesen rendelkezésre álló kvóták átruházása esetén tranzakciós illetéket is meg kell fizetni a klímavédelemért felelős hatóságnak.

Ennek mértéke az átadott ingyenes kvóta EEX-EUA tőzsdei árfolyama szerinti, Magyar Nemzeti Bank által meghatározott napi középárfolyamon átszámított értékének 10%-a. 

Az érintetteket ezen felül negyedévente adóelőleg bevallási- és fizetési kötelezettség is terheli, melyet a tárgynegyedévet követő második hónap 15. napjáig kell teljesíteni. Ezzel együtt adatszolgáltatási kötelezettséggel is számolni kell a negyedéves kibocsátási adatokat illetően. Az éves adóbevallást az adóévet követő év május 31-éig kell benyújtani.

Enyhítő körülmények a szén-dioxid kvóta adó esetén

Az ingyenes karbonkvóta rendszerben nem szereplő elektromosáram termelő vállalatok kivételt jelentenek az adó megfizetése alól. Szintén felmentést kapnak azok a termelők, melyek a tárgyévet megelőző évben csőd-vagy végelszámolási eljárás alatt álltak, még akkor is, ha a fenti kritériumoknak egyébként megfelelnének. 

Továbbá a következő esetekben lehetőség lesz az adóalap 50%-os csökkentésére: 

  • az adóalany CO2 kibocsátással járó termelésének szintje legalább a főtevékenységhez tartozó kapacitás 90%-át teszi ki,
  • a főtevékenységhez tartozó kapacitása nem csökkent le a tárgyévet megelőző év kapacitásához képest (azaz sem a kapacitás, sem a termelés nem csökkent jelentősen az ingyenes karbonkvóta megszerzésével),és
  • az egységnyi előállított termékre eső CO2 kibocsátása az ETS tárgyévben hatályos lineáris csökkenési tényezővel megegyező mértékben csökkent. 

Kérdés esetén keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom