Facebook image
Mentés

Illetékmentes a testvérek közötti ajándékozás és öröklés

A családok vagyontervezését és vagyonkezelését segítő változás lép hatályba az illetékek területén 2020. július 8-tól. A jogszabály módosítás egy már régóta fennálló, némileg érthetetlen jogalkotói hiányosságot is helyre tesz.

A módosítást bevezető 2020. évi LXVI. törvény indokolása úgy fogalmaz, hogy

a családon belüli ingyenes vagyonmozgások szélesítése céljából a javaslat – a hagyaték, illetve az ajándék értékétől függetlenül – kiterjeszti a kedvező illetékszabályt a testvér öröklésére, ajándékozására is. 

Az egyenesági rokonok és házastársak egymás között már eddig is illetékmentesen kaphattak ajándékot vagy örökölhettek vagyont, viszont ez a mentesség mostanáig nem vonatkozott a testvérekre. Ennek eredményeként alakult ki az a gyakorlat, hogy amennyiben a testvérek egymás között adtak volna ajándékot, azt inkább a szülők közbeiktatásával tették meg, így az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentesen, két lépésben valósult meg. Természetesen egy ilyen eljárás jogosan vethetett fel kérdéseket a rendeltetésszerű joggyakorlás kapcsán, ugyanakkor könnyen belátható az is, hogy a családon belüli ilyen ügyletek tekintetében az egyenesági rokonok és a testvérek közötti megkülönböztetés nem igazán volt indokolható.

A jogszabály a testvér fogalmát szélesen értelmezi, az illetéktörvény alkalmazásában testvérnek kell tekinteni azt a személyt, akinek mindkét vérszerinti szülője azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti szüleivel. Testvérnek számít továbbá az a személy is, akinek vérszerinti vagy örökbefogadó szülei közül egy azonos az örökhagyó, megajándékozó vérszerinti vagy örökbefogadó szülőjével, azaz a féltestvér, valamint az örökbefogadáson alapuló testvér is ebbe a kedvezményezett körbe tartozik.

A családi vállalkozások számára is kedvező az illetékmentesség kiterjesztése a testvérekre

A fenti változások valószínűleg szűkebb kört érintenek, mint a házastársakra és az egyenesági rokonokra vonatkozó kedvezmények, azonban a családi vállalkozások számára fontos változást jelentenek. A testvérek által vezetett cégek tekintetében mindenképpen előnyös a szabályozás változása a vagyonmozgások esetére, megszünteti az ajándékozási ügyletek kapcsán ez esetlegesen eddig közbeiktatott lépéseket, speciális eljárásokat is.

További könnyítés, hogy a testvértől szerzett vagyon tekintetében az adminisztratív kötelezettségek is felszámolásra kerültek, a vagyont szerző személyt nem terheli bejelentési kötelezettség az adóhatóság felé sem.

Tanácsra van szüksége?
Keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom