Facebook image
Mentés

Mikor mutat torzított képet az EBITDA-alapú cégértékelés?

A cégértékelés során általában előnyben részesítik az EBITDA-alapú értékelést, mivel az EBITDA valós képet ad a szervezet nyereségességéről. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyja a társaság számviteli politikáját, tőkeszerkezetét, illetve az adózási rendszer hatásait.

Mikor megfontolandó az EBITDA-alapú értékelés?

Átgondolást igényel, hogy valóban érdemes-e csak az EBITDA értékből kiindulni a cég értékének megállapítása során! A következőkben néhány példát mutatunk arra vonatkozóan, amikor az EBITDA torzított képet adhat a társaságok eredményességéről.  

  • Amennyiben olyan Társaság értékelése során használnánk fel az EBITDA -t, amely tőkeigényes iparágban működik (és így magas az értékcsökkenés értéke),úgy torzított eredményre fogunk jutni az EBITDA-alapú cégértékelés eredményeként.
  • Mivel az EBITDA nem veszi figyelembe a nem készpénzben megjelenő bevételeket és kiadásokat, illetve a működő tőke változásait, olyan Társaságok esetében, ahol ezek jelentősek, eltúlozhatja a cash-flow mértékét és a valóságnál kedvezőbb eredményt láttathat. 
  • Az EBITDA nagy mértékű függetlensége előny az összehasonlíthatóság miatt, mégis felmerül a kérdés, hogy valós képet kapunk egy Társaság eredményességéről, ha nem vesszük figyelembe a kamatkiadások, az adófizetési kötelezettségek és az amortizáció mértékét?

A tőkeigényes szektorokban működő cégek esetében (például a telekommunikációs vagy hajózási szektorban működő társaságoknál) az értékcsökkenés és az amortizáció értéke teszi ki a legnagyobb mértékű ráfordítást. Így az értékcsökkenés tulajdonképpen nem más, mint a termelési kapacitás felhasználásának a költsége, és nem lehet figyelmen kívül hagyni a társaságok értékelése során a jelentős tőkekiadások miatt. Ez alapján a CAPEX (beruházás) valójában az operatív kiadások részének tekinthető. Amennyiben ezekben az esetekben is EBITDA-alapú értékelést végzünk, az a valóságnál ugyancsak kedvezőbb profit- és cash-flow- értéket fog mutatni a társaságra vonatkozóan.

Az EBITDA mellett segít az EBIT is

A problémát az alábbi példa hivatott bemutatni. A TeKo Corp. egy telekommunikációs szolgáltató, amelynek pénzügyi számai a következőképpen alakultak a 2017-es és a 2018-as évben:

millió $20172018
Bevételek3532
Szolgáltatások és termékek költségei1915
Operatív kiadások1210
EBITDA47
millió $20172018
EBITDA47
Értékcsökkenés és amortizáció           57
EBIT-10

Forrás: RSM Global

Ha az értékelésnél csak az EBITDA-adatokra alapoznánk, azt gondolnánk, hogy egy jó befektetéssel tervezhetünk, hiszen a Társaság 2018-ra 75 százalékos profitnövekedést ért el.  

Ha azonban megnézzük az adott évekre vonatkozó EBIT-értékeket is – vagyis figyelembe vesszük az értékcsökkenés és az amortizáció hatását – már egészen más véleményre juthatunk, és nem biztos, hogy továbbra is a befektetés mellett döntenénk.

A tőkeszerkezetet is vizsgáljuk meg az EBITDA-adat mellett

Hasonlóan az előző ponthoz, a következő kritikus pont az EBITDA -val kapcsolatban, hogy valóban kedvező-e, ha használatával figyelmen kívül hagyjuk a tőkeszerkezetet, és így a kamatköltségek hatását. 

Alapvetően az elemzők és a cégértékelést végző szakemberek kifejezetten szeretik az EBITDA-t éppen amiatt, hogy a tőkeszerkezet hatásával nem számolva csak a tényleges, operatív működés eredményességére fókuszál. Azonban probléma is lehet ez az egyszerűsítés, hiszen a tőkeigényes vállalatoknál több tízmilliárd dollár mértékű adósságok halmozódhatnak fel. Ekkora mértékű adósságok esetében ugyancsak felmerül a kérdés, hogy nem tekinthető-e a kamatkiadás kvázi a működési költség részének? Az mindenképpen megállapítható, hogy a tőkeigényes vállalatok esetében, ha a kamatkiadásokat figyelmen kívül hagyjuk, hiányos üzleti elemzést fogunk kapni eredményül.

Az adókötelezettségek is megérnek egy ellenőrzési kört

Az értékcsökkenéshez és a kamatkiadáshoz hasonlóan az adókötelezettségek vizsgálatának elmaradása is problémát jelenthet, annak ellenére, hogy a magánbefektetők kifejezetten az adóhatások mellőzése miatt használják előszeretettel az EBITDA-t. Abban az esetben azonban, amikor a fizetendő adó mértéke folyamatosan több éven keresztül kifejezetten magas, mégis érdemesnek tűnik figyelembe venni ezt a költséget is. 

Az EBITDA gyakori használatának további jelentős oka, hogy általánosan véve az EBITDA-ra mint kvázi cash-flowra tekintünk. A kisebb vállalatok esetében ez valóban meg is állja a helyét, mivel ezeknél a társaságoknál az üzleti tevékenység nagy része készpénz alapon történik. Az eltérés a nagyobb, tőkeigényesebb szervezeteknél jelenik meg.

Források:
RSM Global
Toptal – Should We Rethink the USE of EBITDA?
JASSA The Finsia Journal of Applied Finance
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom