Facebook image

A legújabban beterjesztett EKAER rendszert is módosító az egyes törvényeknek a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló T/2373 számú törvényjavaslat számos újdonsággal (köztük több üdvözlendő) szolgál:

  1. Nagyon fontos változás, hogy e szerint, amennyiben útdíjköteles gépjárművel szállítják a terméket, akkor immár mentes lesz az EKAER bejelentés alól, ha a nem kockázatos termékek tömege a 2 500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg! Kockázatos élelmiszerek és egyéb kockázatos termékek esetén, amennyiben útdíjköteles gépjárművel szálíltják, a mentességi határértékek igazodnak az EKAR bejelentési kötelezettség értékeihez, azonban a logikai fordulat megváltozik. Így már mindkét határértéket el kell érni ahhoz, hogy EKAER bejelentési kötelezettség keletkezzen. Ez a változás csak az útdíjköteles gépjárművel való szállításra vonatkozik! Eddig akár egy könyv platóra helyezése után is EKAER számot kellett volna igényelni!
  2. A szankcionálás lehetősége kiterjesztésre kerülne már nem csak az bírságolható, ha az EKAER bejelentés elmaradt, hanem annak hiányos, vagy valótlan tartalma is! Tehát immár a megtévesztő, vagy téves adatszolgáltatás is egyértelműen mulasztási bírságot vonhat maga után!
  3. A címzett fogalma módosul, illetve a fogalmak köre kiegészül az átvevő fogalmával!
  4. A bejelentéshez kapcsolódó fontos egyszerűsítés, hogy a rendszámot elegendő lesz a fuvarozás, illetve felrakodás megkezdéséig megadni. Az EU beszerzések és első belföldi értékesítések esetén a megérkezést nem kell azonnal lejelenteni, elég lesz akár azt megtenni a következő munkanapon is.
  5. Bizonyos típusú logisztikai szolgáltatások (pl. gyűjtőfuvar) és egyéb események (pl. tehergépjármű meghibásodása) szempontjából fontos változás, hogy a megérkezésig módosítani lehet majd egyes bejelentett adatokat az EKAER rendszerben, így például a rendszámot!
  6. A tervezet szerint nem lesz már kötelező bejelenteni a belföldre irányuló közúti fuvarozás esetén arra vonatkozó adatot, hogy az átvételi címre érkezés, valamint az EU más tagállamába irányuló közúti fuvarozás esetén a gépjárműre történő felrakodás megkezdésének bejelentése mely elérhetőségekről lehetséges (e-mail cím, telefonszám). Tekintettel arra, hogy a végrehajtási rendelet szerint ezek az adatok használandók lettek volna abban az esetben, amikor például EU beszerzés esetén nem a címzetthez, hanem átvevőhöz érkezik meg az áru – így feltételezhetően az eddig megismert eljárási terveket is újra kell majd gondolni!

Felhívom a figyelmet, hogy a fenti pontok nem tartalmaznak minden módosítani tervezett rendelkezést. Persze ahogy a jogalkotás tempóját észleljük nehéz megmondani azt, hogy mikori állapot lesz „véglegesnek” tekinthető. A vállalkozások számára csak egy kérdés marad: milyen szabályokra készüljenek fel a következő 15 napban. Mert a rendszer 2015. január 1-én elindul!

Tovább az EKAER kalkulátorhoz »

EKAER-témában megjelent  bejegyzéseink

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom