Facebook image
Mentés

Januártól jön a 27 százalékos áfakulcs

Az ma már mindenki számára közismert, hogy január elsejével az eddigi 25 százalékos áfakulcs 27 százalékra emelkedik. Az évből azonban még hátravan három hét, szakértőnk pedig összegyűjtötte, hogy mire érdemes odafigyelni a számlák kitöltésekor.

Az alapelv szerint az áfakulcs meghatározásakor minden esetben a fizikai teljesítés időpontjához kell igazodni.

De nézzük néhány példán keresztül, hogy miként is valósulhat ez meg az életben:

  • Egy termék beszerzésénél, vagy eseti szolgáltatás igénybe vételnél (pl. egy sürgős javítás),ha a fizikai teljesítés megtörténik, akkor 25 százalékos áfa kulcsot kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a számlát esetleg csak jövőre állítják ki.
  • Folyamatos szolgáltatások esetében, például a december havi könyvelési díj kiállításánál, ha a teljes időszak 2011-re esik, akkor függetlenül attól, hogy a számlán minden dátum a jövő évre vonatkozik, 25 százalékos kulcsot kell alkalmazni.
  • Ha a fizikai teljesítés időszaka 2012, de előre kell számlázni – például a januári bérleti díjat kiszámlázzák decemberben –, decemberi fizetési határidővel, akkor is 25 százalékos áfával kell számolni.
  • Ha a fizikai teljesítés is és a fizetési határidő is a 2012. évre esik, ahogy mondjuk a januári könyvelési díj esetében, úgy már a 27 százalékos áfával kell számolni.
  • Kicsit bonyolultabb a helyzet, ha a fizikai teljesítés mindkét évet érinti, mint például az utólag számlázott telefonszámla, amely 2011. december 21-től 2012.január 20-ig szól.
    • Ebben az esetben az áfa alapját is arányosítani kell a napok szerint. Egy példát véve: 500 Ft nettó összeg esetén, a számlán 11/31-ed (11 nap 2011-re esik) nettó összegre 500/31*11 = 177 Ft-ra25 százalékos áfát kell felszámítani. Míg a fennmaradó 20/31-ed részre (20 nap esik 2012-re) 500/31*20 = 323 forintra 27 százalékos áfát kell számolni.
    • Így ez a számla tulajdonképpen vegyes számla lesz, 25 és 27 százalékos áfát is tartalmaz majd, nyilván 2 külön sorban.
    • Emellett ha előleget is befizettünk, akkor a 27 százalékos áfa csak a fennmaradó részre vonatkozik.
    • Viszont, ha egy esetleges idei évre vonatkozó könyvvizsgálati szolgáltatás igénybe vétele már 2012-ben történik, akkor abban az esetben a teljes összegnél 27 százalékos áfával kell számolni.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom