Facebook image
Mentés

Online pénztárgépek – üzembe helyezéstől élesedik a kötelezettség

A szabályozó 2017. január 1-jére halasztotta az újabb online pénztárgép-kötelezettek számára az indulást. Aki eddig nem tett eleget a kötelezettségének, annak kézi számlákkal és a havi adatszolgáltatással kell számolnia, amíg az online kasszája nem üzemel - ha nem akar bírságot fizetni.

Kinek kell 2017-től online pénztárgépet használnia?

A korábbi érintetti kör mellett 2017. január 1-jétől a gépjárműjavítók és karbantartók, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet végzők, a masszázsszalonok, a tisztítási szolgáltatást végzők, szoláriumok, gőzfürdők, szaunák, a taxisok és a pénzváltók is online pénztárgép használatára kötelezettek. 

Bővült a kör - újabb kötelezettek használják az online kasszákat

A kötelezettek tevékenységére tekintettel hordozható, vagy fix telepítésű pénztárgépek közül választhattak a társaságok, vállalkozók. Fontos, hogy december 31-ig a pénztárgépek beüzemelésének meg kellett történnie. 

Milyen következményei lesznek, ha valaki nem helyezte időben üzembe a pénztárgépét?

A kötelezettség elmulasztását a szabályozó jelentős bírsággal szankcionálja, amelynek összege elérheti az egymillió forintot.  

Ha a társaság nem akar nyugtakibocsátási-kötelezettség elmulasztása miatt az Adóhatósággal vitába keveredni, akkor a pénztárgépe beüzemeléséig minden egyes értékesítésről számlákat kell kiállítania. Kézi számlát, ami alkalmas arra, hogy a szolgáltatás és az ellenérték mozgását bizonylatolja. 

Azoknak, akik így döntenek, vagy ebbe a helyzetbe kerülnek, azzal kell számolniuk, hogy minden olyan számláról, amely nyugtakibocsátás helyett történik, adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez az adatszolgáltatási kötelezettség havi szintű, minden hónapban tételesen el kell számolni az összes ilyen számlával.

Mi az online pénztárgép beszerzésének, beüzemelésének folyamata?

Mindenkinek, aki a jövőben szeretne pénztárgépet üzembe helyezni, elsőként egy üzembe helyezési kódot kell kérnie az adóhatóságtól. Ezt a kódot az adóhatóság pár nap alatt megképzi, megküldi a vállalkozásnak. Ezzel az üzembe helyezési kóddal tudja a cég vagy a vállalkozó az onlinepénztárgép-forgalmazót megkeresni, és elindítani az eszköz beszerzését.

A pénztárgép beszerzésével azonban még nem zárul le a folyamat. Onnantól beszélhetünk arról, hogy az a pénztárgép üzembe lett helyezve, amikor „megszemélyesítik” a pénztárgépet, vagyis létrejön az adatkapcsolat az adóhatósággal. Az üzembe helyezéstől kezdve az online pénztárgép használata kötelező.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom