Vizer József
Fajcsák Gábor

Vagyonadó: mi jöhet az AB döntése után?

Az Alkotmánybíróság tegnapi döntésével egy hónapok óta zajló vita végére tett pontot. Az indítványozók 'pergőtüzet' nyitottak e jogszabályra, annak szinte minden elemét megkérdőjelezték.

Fajcsák Gábor

Hiba-e befogadni egy felfüggesztett adószámú vállalkozás számláját?

Az adószám felfüggesztésének ideje 'fekete időszak' az érintett társaság számára, mivel áfa-bevallásaiban adót sem levonni, sem visszaigényelni nem tud. A vasszigor teljes, a korábbi időszakok görgetett levonható áfája sem vehető figyelembe, illetve a folyamatban lévő kiutalásokat is leállítja az adóhatóság. Az adószám felfüggesztés külső érintettje (vevője) esetében az adólevonási jogot nem befolyásolja, hogy a számla kiállítójának adószámát felfüggesztették. A számla befogadójának csupán arra kell figyelnie, hogy a befogadott számla áfája levonható legyen, a számla a vevő nevére szóljon, s hiteles legyen.

Partneri kinevezések az RSM Hungary-nél

Három partnert nevezett ki az RSM DTM Hungary Zrt. a társaság szakmai területeinek vezetésére: Hegedüs Sándor, Marczin Mónika és Héhn Miklós új feladatkörét 2010 januárjától látja el.

Vagyonadó és céges lakóingatlanok

Budapest, 2010. január 18. A hatályba lépett törvény szerint a magánszemélyekhez hasonlóan a lakóingatlanokkal rendelkező társaságok is vagyonadó fizetésre kötelezettek. Ugyanis minden személy és szervezet adóalannyá válik, amely lakóingatlan tulajdonjogával, vagy ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joggal rendelkezik a tárgyév január első napján. A lakóingatlan fejlesztéssel, vagy azok finanszírozásával foglalkozó, elkészült projektekkel rendelkező fejlesztőket duplán sújtották az adójogszabály változások.

Vizer József

Az Alkotmánybíróság döntése borított - Alkotmányellenes a magánszemély ténylegesen meg nem szerzett jövedelmének adóalapba vonása

Az Alkotmánybíróság a családi pótlék adózásához kapcsolódó hatályos rendelkezéseket visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az év végén. Makroszinten ez több 10 milliárd Ft költségvetési bevétel kiesését jelenti, továbbá a családi pótlékhoz kapcsolódóan a szeptember óta már levont és megfizetett adóelőlegek utáni kiutalási kötelezettséget keletkeztethet. Ezeken túl is érdemes azonban áttekinteni a döntés indoklásának főbb gondolatait, az AB előtt lévő további ügyek, és a későbbi jogalkotás szempontjából is.

Fajcsák Gábor

Defektet kapott a külföldi gépjárműbérlet

2010-től megváltoznak a közlekedési eszközök bérbeadására vonatkozó áfa szabályok, mely jelentősen átalakíthatja a külföldről bérelt személygépkocsikra létrejött struktúrákat. A külföldről bérelt autó bérleti díjáról kiállított számla áfa tartalmát a külföldi adóhatóság eddig rendre visszautalta. Az uniós áfa-direktívával összhangban jövőre életbe lépő új teljesítési hely szabályok azonban megszüntetik ezt az "idilli" állapotot.

Fajcsák Gábor

Év végi feltöltés, csak a transzferárak vizsgálatával!

Az év vége közeledtével az arra kötelezett társaságok az adófeltöltés lázában égnek, amelynél figyelembe kell venniük, hogy a kapcsolt vállalkozásaik között alkalmazott árak eltérnek-e a szokásos piaci ártól. A transzferárak területén 2009-ben megtapasztalhattuk, hogy a válság hatására a szokásos piaci árak jelentősen elmozdultak a szerződés megkötésekor meghatározott piaci ártól, jellemző példa erre a pénzügyi szféra, vagy az ingatlanbérleti piac. Az adóelőleg feltöltés során ennek figyelmen kívül hagyása kockázatot hordozhat magában, s mulasztási bírság fizetési kötelezettséget eredményezhet.

Adófeltöltés, hogy ne az APEH-bírság legyen a fa alatt

A decemberi, likviditásban kissé szűk időszakban sem feledkezhetnek meg a társaságok az adófeltöltésről. Amennyiben mégis, úgy az adóhatóság szigorúan büntet: egy elkésett, vagy rosszul megbecsült feltöltés a különbözet akár 20 százalékával megegyező büntetést is eredményezhet.

Üzletfejlesztési és marketing igazgató