Facebook image

Összesen 792 bejegyzés

SZJA-bevallás tervezet – Mindenképp ellenőrizze!

Bár a NAV által készített 2023. évi SZJA-bevallási tervezetek március 15-től elérhetőek, ez nem jelenti azt, hogy minden adózó nyugodtan hátradőlhet anélkül, hogy bármit módosítana a tervezeten. Alábbiakban összefoglaltuk, hogy kiknek és mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy az SZJA-bevallásunk hiánytalanul ki legyen töltve, és egyrészt elkerüljük az adókockázatot, másrészt minden jogszabály által biztosított adócsökkentési lehetőséggel éljünk.

Tovább

Társasági adó növelő és csökkentő tételek és TAO kedvezmények

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük TAO kalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves adók nélküli főkönyv elkészítését követően kezdődhet a TAO kalkuláció összeállítása, alaposan átgondolva az egyes adóalap módosító (TAO növelő és TAO csökkentő) tételeket és TAO kedvezmények lehetőségét.

Tovább

Tao, hipa és innovációs járulék – kerülje el a felesleges adóterhet!

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük adókalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves zárási feladatok fontos része a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék, valamint a társasági adó kalkulációk és bevallások elkészítése. A Tao törvény számos olyan részletszabályt, módosítást tartalmaz, amelyek megismerésére, alkalmazhatóságának vizsgálatára a társaságoknak házon belül nincs kapacitásuk, ami felesleges adóterhet okozhat.

Tovább

Üzleti partner ellenőrzése 2024 – Miért fontos?

2024-től az adóhatóság kiemelt célja, a fiktív számlázás teljes megszűntetése az online számlaadatszolgáltatásokra és a virtuális revizorokra támaszkodva. Ezzel összefüggésben még szigorúbb ellenőrzéseket tervez és a könyvelők felelősségét is meg akarja állapítani, ha az adókötelezettségek megkerülését észleli.

Tovább

Magyar cégek külföldön – milyen adókötelezettséggel jár?

Bár az elmúlt turbulens időszak ellenére folyamatosan növekszik a külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar cégek száma, még mindig sokan megfeledkeznek az ezzel járó adókötelezettségekről. A külföldi gazdasági tevékenységet folytató magyar társaságoknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a külföldi áfaregisztrációk kezelése, az áfabevallások elkészítése és benyújtása, vagy az új adózási struktúrák kialakítása.

Tovább

Globális minimumadó: azaz minimum 15 százalékos nyereségadó a nagyvállalatok számára

Idén januárban hatályba lépett a globális minimumadót szabályozó magyar jogszabály*, és ezzel az EU többi államához hasonlóan Magyarországon is megjelent az új adóteher. Az OECD által kidolgozott és az EU jogrendbe is átültetett globális minimumadó célja, hogy a 750 millió eurós árbevétel fölötti vállalatcsoportok tényleges adóterhe egyenletesen legyen elosztva a csoporttagok között és a tényleges adómérték országonként elérje a 15 százalékot. A globális minimumadó bevezetésével az érintett vállalatcsoportoknak rendkívül komplex jogszabályértelmezési és adminisztratív kihívásokkal kell szembenézniük.

Tovább

Bizalmi vagyonkezelés (BVK) 2024

A bizalmi vagyonkezelési (BVK) struktúrák az utóbbi pár évben terjedtek el igazán. Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbé vált a komplex vagyontervezési megoldásokat kínáló bizalmi vagyonkezelés: az ennek keretében kezelt vagyonok száma 2024 februárjában már az ezret is meghaladja. A bizalmi vagyonkezelési struktúrák számának növekedéséhez jelentősen hozzájárult a 2023-ban történt jogszabálymódosítás*, az adómentes vagyonrendelési lehetőség megszüntetése magánszemély vagyonrendelők esetén, amely számos vagyonos személyt arra sarkallt, hogy a bizalmi vagyonkezelési struktúrát még 2023 őszéig létrehozza.

Tovább

Transzferár 2024: a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV

A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságok tekintetében 2023. jelentős fordulatot hozott a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben érintett társaságok életében. Ezek a – 2023-as adóévet érintő - változások először a 2024-ben készítendő transzferár- nyilvántartásokra vonatkoznak. A transzferár adatszolgáltatást készítő cégeknek, pedig körültekintően kell eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV.

Tovább

Kiemelt témák