Facebook image

Összesen 103 bejegyzés

Beszámoló közzététele: hamarosan lejár a határidő

Közeledik a beszámolók közzétételének határideje. A vállalkozó azzal tesz eleget a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, ha a beszámoló elektronikus példányát - kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó - független könyvvizsgálói jelentéssel, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti elektronikus űrlappal együtt a céginformációs szolgálatnak hibátlanul megküldi a kormányzati portál útján.

Tovább

Gondosan meg kell őrizni az elektronikus számlákat is

Már a kisebb cégeknek is ígéretes megoldás lehet az elektronikus számlázás – mint erre Komoly lehetőségeket rejt az elektronikus számlázás című bejegyzésemben is rámutattam -, ám kiemelkedő jelentősége van az e-számlák adminisztrációjának és archiválásának is. Az alábbi sorokban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglalom össze.

Tovább

Komoly lehetőségeket rejt az elektronikus számlázás

Bár immár nyolcadik éve, 2004 óta lehet Magyarországon elektronikus számlát kibocsátani, és az minden értelemben egyenértékű a papíralapú megoldással, továbbra is nagyon kevesen élnek e lehetőséggel. Annak ellenére is, hogy ez a megoldás a komoly költségcsökkenés mellett a számlaforgalom gyorsításával is segíti a vállalkozásokat.

Tovább

Kisebb adminisztrációs teher mellett fizethető ki az osztalékelőleg

Idén új szabályok léptek életbe az osztalékelőleg kifizetésére. A változás kifejezetten kedvező irányú, hiszen kevesebb adminisztrációval kerülhet sor az osztalékelőleg kifizetésére akkor is, ha a gazdálkodó szervezet tulajdonosai korábban, a beszámoló elfogadásakor nem szavaztak meg osztalékot, vagy valamiért utólag válik szükségessé az osztalék kifizetése.

Tovább

Beszámoló-közzététel: vigyázat, vaskos bírság!

2012. január 1-jével a jogszabályalkotók „megkönnyítették” a számviteli szolgáltatók életét. Idén már nem kell számolgatnunk, hogy mikorra esik a 90-ik, a 150-ik, illetve a 180-ik nap. Korábban a beszámoló elektronikus közzétételére kötelezett szervezetek részére az üzleti év fordulónapját követően 150 nap állt rendelkezésre a közzététel teljesítésére, a konszolidált beszámoló közzétételére kötelezett szervezetek részére pedig 180 nap. Ezeket a mérlegfordulónaptól számított közzétételi határidőket hónapokban kifejezett határidők váltották fel: sorrendben a 3. hónap, az 5. hónap, illetve a 6. hónap utolsó napja. Ez a határidő a naptári évvel megegyező üzleti évre vonatkozó éves beszámolók, egyszerűsített éves beszámolók, sajátos egyszerűsített éves beszámolók esetében: május 31.

Tovább

Közzététel 2012: az ördög a részletekben

2012. január 1-jétől a Céginformációs Szolgálat kizárólag a 12EB számú nyomtatványokat fogadja be. Ezeken a nyomtatványokon kell minden, kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak az üzleti év fordulónapjától számított 150 napon belül közzétételi kötelességének eleget tennie. Ez annyit tesz, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által közzétett sablonokat használva elektronikus úton kell a vállalkozásoknak benyújtani az üzleti évről készült éves beszámolójukat, egyszerűsített éves beszámolójukat.

Tovább

Januártól jön a 27 százalékos áfakulcs

Az ma már mindenki számára közismert, hogy január elsejével az eddigi 25 százalékos áfakulcs 27 százalékra emelkedik. Az évből azonban még hátravan három hét, szakértőnk pedig összegyűjtötte, hogy mire érdemes odafigyelni a számlák kitöltésekor.

Tovább

Megőrizni, de meddig?

A vállalkozás méretétől függő mennyiségű számla, bank- és pénztárbizonylat, bérjegyzék halmozódik fel az évek során, ami egy-egy lezárt üzleti évvel kapcsolatban keletkezett. De meddig is kell őrizni ezeket a papírokat?

Tovább

Bérelt ingatlan felújítása: az ördög a részletekben

Az üzleti életben elterjedt gyakorlat az ingatlan-bérbeadás kapcsán, hogy a bérbevevő újítja fel/alakítja át a bérleményt. A bérleti szerződésben megállapodnak abban, hogy a bérbevevő bizonyos ideig nem fizet bérleti díjat a felújításért/átalakításért cserébe (hétköznapi szóhasználatban „lelakja” az összeget). Sajnos nem egyszer a felek nem járnak el elég körültekintően, nem járnak utána pontosan a szabályozásnak.

Tovább

A könyvelők felelőssége, avagy milyen feladatokat láthat el a könyvelő?

Először is mind a könyvelőnek, mind az ügyfelének tisztában kell lenni a saját szerepkörével, feladataival. Könyvelőnek a számviteli törvény szabályai alapján kell a könyvelést a elvégeznie,  s tisztában kell lennie a rá vonatkozó előírásokkal. Azonban az Ügyfélnek is ki kell vennie a saját részét a számviteli nyilvántartások, a könyvelés elkészítéséből, természetesen a hozzá rendelt felelősségi szinttel.

Tovább

Kiemelt témák