Facebook image

Összesen 38 bejegyzés

Mi lesz veled EKAER?

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb, a gazdálkodók széles rétegét érintő új szabályrendszereként jelent meg az EKAER mint adatszolgáltatási kötelezettség. A szerdán nyilvánosságra hozott, az EU Bizottságától származó információk szerint azonban, felmerül a kérdés, hogy minden szempontból rendben van-e az EKAER kötelezettséget szabályozó jogszabály.

Tovább

Az EKAER mint a NAV nehézfegyvere!

Az utóbbi idők adóhatósági tájékoztatójának slágertémája az EKAER. Nincs olyan adókonferencia, ahol ne lenne téma az EKAER függetlenül attól, hogy az előadó a NAV részéről vagy az adótanácsadói oldalról érkezik. Vizsgálva az adóhatóság eszközrendszerét, találónak tartom azt az adóhatósági előadótól származó megállapítást, amely szerint az EKAER az adóhatóság nehézfegyverzete. A harcászati tudományban nem csak a fegyver súlya, hanem hatékonysága, pusztító ereje miatt alkalmazzák az elnevezést az egyes eszközökre.

Tovább

Új EKÁER módosítás

2016. október 13-tól a 2500 kg/5 millió forintos EKAER mentesség már a nem útdíjköteles gépjárművekre is vonatkozik.

Tovább

EKAER változás – jogalkotási hiba vagy tudatos jogalkotás?

2016. augusztus 1-től megváltoztak az adózás rendjéről szóló törvény EKAER-re vonatkozó rendelkezései, amely jelentősen kiterjesztette az EKAER bejelentésre kötelezettek körét. A NAV a féléves adóhatósági tapasztalatok összegzése során megerősítette hogy e területre kiemelt figyelmet fordít. A célzott kiválasztások egyre inkább a valós idejű adatokra, így az az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (EKAER),adataira is épülnek. Az EKAER-t érintő változás az Art. törvényben jelent meg, miközben az EKAER rendelet szövege nem változott.

Tovább

EKAER változás 2016. augusztus 1-től!

A ma életbe lépő EKAER változásokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogyan függ össze a szabályozásban szereplő két tömeg adat: a 3,5 tonna és a 2,5 tonna. Bejegyzésünk erre a kérdésre ad választ.

Tovább

Pórul járhatunk ha nem vagyunk előrelátóak! Buktatók az EKAER rendszer garancia formájában nyújtott kockázati biztosítékával

Az az adózó, aki nem felel meg az EKAER rendszerben a kockázati biztosítékhoz kapcsolódó mentességi feltételeknek, és úgy dönt, hogy a kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenysége miatti kockázati biztosítékadási kötelezettségét garancia formájában nyújtja, számos buktatóval kell szembesülnie e kötelezettsége teljesítése során.

Tovább

Kiemelt témák