Facebook image

Összesen 38 bejegyzés

Ideiglenesen szigorodik néhány élelmiszer EKAER kötelezettsége!

2023. április 18-án jelent meg a 130/2023. (IV. 18.) Kormányrendelet, mely 2023. április 19-től Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) kötelezettséget és biztosítékadási kötelezettséget ír elő egyes, ún. érzékeny termékekre. Az új EKAER kötelezettség ideiglenes, 2023. július 1-ig szól.

Tovább

Megváltozott a BIREG szabályozás

2021. január 27-én jelent az a Kormányrendelet, melynek értelmében a BIREG kötelezettség köre szűkül! A BIREG-kötelezettség február 4-től a CEMT, illetve bilaterális engedélyekre, valamint a belföldi kabotázsra vonatkozik.

Tovább

BIREG kötelezettség - uniós jogba ütközhet?

2020. december 31-én jelent meg a BIREG kötelezettségről szóló szabályozás, mely elektronikus csatornába tereli a nemzetközi fuvarozáshoz kapcsolódó engedélyek regisztrációját, a fuvarozót, illetve a fuvarozás fel és lerakóit is érinti.

Tovább

EKAER helyett itt a BIREG a fuvaroknál!

2021. január 1-től nagymértékben átalakultak az EKAER szabályok, sokak számára kedvező módon. A nemzetközi közúti fuvarozásban érintett szállítmányozók, feladók, címzettek azonban mégsem dőlhetnek hátra, a januártól újonnan belépő engedélyregisztrációs kötelezettség, a BIREG miatt.

Tovább

Így változnak az EKAER szabályok 2021-től

Karácsony előtt megjelent a 2021-es szabályokat tartalmazó új EKAER rendelet, így összesen négy munkanapja maradt a cégeknek, fuvarozóknak hogy megismerjék a 2021. január 1-től életbe lépő változásokat.

Tovább

Sikeresen zárultak az RSM Legal EKAER-próbaperei

Korábban beszámoltunk már arról, hogy az RSM Legal az EKAER-bírság alkalmazhatóságával kapcsolatosan több peres eljárást is kezdeményezett. A peres eljárások lezárultak, az eljáró bíróságtól több kérdésre is választ kaptunk, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak a jövőben. A kulcsszó a felróhatóság és a kötelező mérlegelés.

Tovább

Az EKAER jövőbeni kérdései! Önnek is van gondja az EKAER-rel?

Az EKAER bevezetésekor kevesen gondolták volna, hogy ezzel az adókötelezettséggel többet fognak foglalkozni, mint azokkal, amelyek közvetlenül adófizetéshez köthetőek. Vitathatatlan, hogy jelentős számú gazdálkodót érint az EKAER-kötelezettség, ahogy az is, hogy számtalan nyitott kérdés van még jelenleg is a rendszer körül.

Tovább

Próbapert kezdeményezett az RSM Legal EKAER-bírság ügyben

Napi szinten érkezik ügyfélmegkeresés EKAER-bírságra vonatkozóan. Ezekben a gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy méltánytalannak érzik az EKAER-kötelezettség megszegésére hivatkozással kiszabott bírságokat, amelyek mértéke ismétlődő ügyekben ráadásul egyre növekszik. Próbapert indítottunk a gazdálkodókat sújtó szankciók megalapozottságának vizsgálata érdekben.

Tovább

Kiemelt témák