Facebook image

Összesen 31 bejegyzés

ECJ: Az EB áfa jogeseteiből – egy ügylet vagy több ügylet az áfában?

A C-349/96. sz. CPP-ügy A tényállás Az angliai székhelyű Card Protection Plan („CPP\") társaság úgynevezett Bankkártyavédelmi Terv keretében olyan jellegű szolgáltatást nyújtott, ami a bankkártya elvesztése, ellopása esetén a kártyatulajdonosok veszteségének, valamint egyéb utazáskor felmerülő (így például az elveszett csomag megkereséséhez kapcsolódó) esetleges kárainak, megtérítését célozta. Emellett a társaság a bankkártyaszámok regiszterének fenntartását is végezte

Tovább

ECJ – Az EB jogeseteiből: Költségátterhelések székhely és áfacsoport részét képező állandó telephely között

Tényállás: A Skandia America Corp (SAC),egy amerikai székhelyű társaság, Svédországban rendelkezett fiókteleppel (Skandia Sverige),amely tagja egy svéd áfa-csoportnak. A SAC globális beszerzési vállalkozásként működött, pontosabban, különböző Skandia-entitások javára IT-szolgáltatásokat (jellemzően számítástechnikai platformokat) szerzett be, illetve fejlesztett.

Tovább

ECJ – Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: költségátterhelések székhely és állandó telephely között

A tényállás: az FCE Bank plc. egy brit bank, amely több országban, így Olaszországban is rendelkezett fiókteleppel, amely egyben a bank állandó telephelye is volt. FCE Bank plc. a központi költségek (központi menedzsment, belső tanácsadás, tréningek, adatfeldolgozási és szoftverfejlesztési költségek) egy részét átterhelte az egyes fióktelepekre, a fióktelepek és a székhely közötti ún. „költségátterhelési megállapodásnak” megfelelően.

Tovább

Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből: Leányvállalaton keresztül keletkezik-e állandó telephely?

Egy dán utazásszervező anyavállalat, a DFDS A/S az Egyesült Királyságban a DFDS Ltd. nevű brit leányvállalatán keresztül értékesített utazási csomagokat brit magánszemélyeknek. A brit székhelyű DFDS Ltd. ügynöki jutalékot kap a dán DFDS A/S-től. A brit magánszemélyekkel a dán DFDS A/S áll szerződéses kapcsolatban. Az akkori teljesítési helyre vonatkozó szabályok szerint az ügylet teljesítési helye a szolgáltató gazdasági letelepedettsége.

Tovább

Kiemelt témák