Facebook image

Összesen 18 bejegyzés

Bekerül a hazai jogba a BEPS-szabályok újabb eleme, a CbC-jelentés

A multinacionális vállalatoknak évente országonkénti jelentésekben (CbC Report) kell információt szolgáltatniuk főbb pénzügyi adataikról, valamennyi olyan adójogrendszer tekintetében, amelyben gazdasági tevékenységet folytatnak. 2017. március 10-én megjelent az a törvénytervezet, amelynek célja az országonkénti jelentésre vonatkozó automatikus információcsere-szabályok átültetése a hazai jogba.

Tovább

BEPS 7. akcióterv – Telephely-keletkezés mesterséges elkerülésének megakadályozása

A tavalyi év végén az OECD publikálta az összes BEPS akcióterv végleges változatát. Az akcióterv által megfogalmazott intézkedések a jövőben jelentős mértékben felértékelhetik az egyes jogrendszerek által biztosított feltételes adómegállapítási kérelmek („binding ruling request”) benyújtásának lehetőségét, mely az egyes szabályok szubjektív megítéléséből adódó adózói kockázatok kiszűrését és a helyes jogalkalmazást hivatott elősegíteni.

Tovább

OECD BEPS – 2. akcióterv: A hibrid megállapodásokból eredő hatások semlegesítése

Az alábbiakban az OECD által szeptemberben publikált BEPS-csomagból a 2. számú akciótervet foglalom össze, amelynek célja az úgynevezett „hybrid mismatch” megállapodásokból eredő hatások semlegesítése. A „mismatch” angol kifejezés és különböző dolgok nem megfelelő összepárosítását jelenti, az egyszerűség kedvéért a továbbiakban úgy fogok ezekre hivatkozni, mint „hibrid megállapodások”, „hibrid struktúrák” vagy egyszerűen csak „hibridek”.

Tovább

OECD BEPS 13. akcióterv – Transzferár-dokumentáció transzparenciájának megteremtése

A transzferár-dokumentáció kérdésével régebb óta foglalkozik az OECD. Már 2013-ban publikáltak egy vitaanyagot, amely a globális szintű szabványosításra tett konkrétabb javaslatot. A vitaanyag jelentőségét arra alapozták, hogy az OECD Transzferár Irányelveinek dokumentációra vonatkozó (V. számú) fejezetét több mint 15 évvel ezelőtt szövegezték, így az nem nyújt megfelelő iránymutatást a mai, jelentősen megváltozott gazdasági környezetben.

Tovább

OECD BEPS – 1. akcióterv: A digitális gazdaság adózási kihívásai

Az OECD BEPS-tanulmány megállapítja, hogy „a digitális gazdaság kezd magává a gazdasággá válni”, ezért kiemelt jelentőségű az ezáltal előkerülő új kihívásokkal szembenézni. Elég, ha az online kereskedelemre, pénzügyi tranzakciókra vagy az online oktatásra gondolunk, de a tanulmány szerint akár az egészségügyi táv-ellátások elterjedésre sem kell túl sokat várni. A kérdés jelentőségét mutatja, hogy becslések szerint 2013-ban a globális online kereskedelem 16 trillió (!) USA dollárt tett ki.

Tovább

Kiemelt témák