Facebook image

Összesen 90 bejegyzés

5 eset, amikor áfát kell fizetni külföldön

Számos magyar vállalkozás érdekelt nemzetközi kereskedelemben, mint például a Közösségen belüli termékértékesítés, harmadik országból történő termékimport, vagy külföldön megvalósuló szolgáltatásnyújtás. A határon átnyúló ügyletek kapcsán fontos és javasolt vizsgálni, hogy keletkezik-e utána külföldi áfa regisztráció- és adófizetési kötelezettség. Az alábbi blogbejegyzésünkben 5 olyan esetet mutatunk be, amikor a társaságoknak a határon átnyúló ügyletek után külföldi áfa fizetési kötelezettsége keletkezik.

Tovább

A BNPL, azaz a „vásárolj most, fizess később” áfa kérdései

Az utóbbi időben egyre népszerűbb az úgynevezett BNPL-szolgáltatás, amely a „Buy Now, Pay Later” azaz „vásárolj most és fizess később” kifejezés rövidítése. Bár a digitalizáció, valamint a COVID-19 felgyorsította ennek a kamatmentes, halasztott vagy részletfizetési lehetőségnek az elterjedését, a BNPL szolgáltatások helyes áfakezeléséről a Nemzeti Adó-és Vámhatóság még nem alakított ki egységes gyakorlatot. Fontos tudni, hogy a BNPL szolgáltatás áfa kezelése a magyar szabályozás alapján többféle lehet, ezért nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

Tovább

Nyakunkon a DAC7 - a webáruházak és digitális platformüzemeltetők újabb kötelezettsége!

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésének adózási lekövetésére az EU már évek óta kidolgozott egy ütemtervet, amelynek legújabb állomása az ún. DAC7 együttműködés és automatikus információcsere. A 2021/514/EU irányelv implementálása és alkalmazása minden tagállamban kötelező, így a platformszolgáltatók nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettsége (DAC7) Magyarországon is hatályba lépett 2023. január 1-jével.

Tovább

Beruházások, kapacitásbővítések fel- vagy összeszerelési tevékenységének áfa-kockázatai

Számos, főként a gyártó- és építőiparban tevékenykedő ügyfelünk szembesül adózási nehézségekkel, amikor zöldmezős beruházás, vagy gyártókapacitás bővítés során fel- vagy összeszereléssel járó terméket értékesítenek, vagy ilyen jellegű szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek. Ezen ügyletek áfa-rendszerbeli megítélése meglehetősen bonyolulttá válhat. Ennek egyik fő oka, hogy a szerződéses és gazdasági kontextus alapján számos különböző típusú ügylet merülhet fel, melyek áfa-kezelése eltérő lehet.

Tovább

Az állandó telephely szerepe az adózásban

Legfrissebb, az állandó telephely sajátosságaival foglalkozó blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy adójogi szempontból mire érdemes azoknak a külföldi vállalkozásoknak figyelni, akik tartósan, helyhez kötötten végeznek munkát Magyarországon. Az állandó telephely megléte esetén szükségessé válhat a fióktelep létesítése, illetve áfa és/vagy társasági adófizetési kötelezettség is felmerülhet. Részletesen bemutatjuk, hogy mit értünk az ún. állandó telephely kockázat alatt, és mit takar az áfa-telephely fogalma.

Tovább

Kiemelt témák