Facebook image

Összesen 792 bejegyzés

Júliustól 3 régióban csökken vagy megszűnik a fejlesztési adókedvezmény

Az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszakra jóváhagyott iránymutatásai alapján csökken, illetve megszűnik a fejlesztési adókedvezmény, valamint az  állami támogatás igénybevételének lehetősége bizonyos régiókban. Egyúttal a fejlesztési adókedvezmény szabályainak további módosítására is fel kell készülni egy képviselői önálló indítvány miatt.

Tovább

Mikor van szükségünk cégértékelésre?

Finanszírozás előtt, a bankok, ha nem is cégértékelést, de olyan részletes üzleti tervet kérnek, amelyből könnyen előállítható egy standard cégértékelés. Ott a hangsúly inkább az EBITDA, vagyis a kritikus mutató az operatív nyereség és a teljesítendő adósságszolgálat aránya lesz.

Tovább

Webshopja, online boltja, webportálja, mobilalkalmazása van? Jövőre változik az áfa!

Az Országgyűléshez benyújtásra került az a törvénycsomag, amely értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózni azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tágállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében egységes bejelentkezési rendszer (az ún. miniegyablakos bejelentkezési rendszer) kidolgozása már folyamatban van.

Tovább

Jelentősebb változások július 1-től a környezetvédelmi termékdíj kapcsán

Termékdíjraktár 2014. július 1-től a termékdíj törvénylehetőséget ad termékdíjraktári engedélyek beszerzésére. A termékdíjraktár egy olyan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) engedélyével üzemeltetett belföldi ingatlan, ahol a jogszabályban és a kapcsolódó kormányrendeletben leírt feltételek szerint környezetvédelmi termékdíjköteles termék előállítható, feldolgozható, újbóli felhasználásra előkészíthető, kezelhető és tárolható. Ennek megfelelően megkülönböztetünk ipari és kereskedelmi termékdíjraktárat. A kereskedelmi termékdíjraktárat kizárólag a termékdíjköteles termékek kezelésére, állagmegóvására lehet használni. Érdemes tehát a társaságoknak a partnereikkel egyeztetni, hogy alkalmaznak-e termékdíjraktárat, kihasználva az ebben a lehetőségben rejlő előnyöket.

Tovább

Hogyan lehet itthonról benyújtani a külföldi adóbevallásokat? II. rész

A bejelentkezési, adóbevallási és adófizetési kötelezettségek hatékonyan teljesíthetőek lesznek a 2015-től választható egyablakos áfa rendszerben, aminek lényege, hogy egyetlen bejelentkezéssel, időszakonként egy adóbevallásban és egy utalással teljesíteni lehet a vonatkozó kötelezettségeket. Előző posztomban az egyablakos áfa rendszerbe való bejelentési kötelezettségekről írtam. »

Tovább

Nemzetközi áfa-iránymutatást adott ki az OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Coordination and Development – OECD) Tokióban tartott 2014. április 17-18-i ülésén több mint 100 ország és nemzetközi szervezet képviselőinek részvételével megvitatta és jóváhagyta a nemzetközi ügyletek áfakezelésének egyes kérdéseit tárgyaló iránymutatást.

Tovább

Hogyan lehet itthonról benyújtani a külföldi adóbevallásokat? I. rész

Azoknak a szolgáltatóknak, akik magánszemélyeknek nyújtanak távközlési-, műsor- és elektronikus szolgáltatásokat (a továbbiakban: „TME szolgáltatások”),jövőre minden olyan tagállamban rendezniük kell áfa-kötelezettségeiket, ahol a szolgáltatások magánszemély igénybe vevőinek állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Adott esetben tehát az EU mind a 28 tagállamában.

Tovább

Kiemelt témák