Facebook image

Összesen 796 bejegyzés

Házhoz jön a pénz - kamatfizetési igény érvényesíthető a magyar állammal szemben

Nemrég az Európai Bíróság a C‑654/13. (Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft.) ügyben meghozta azt a végzést, amelyben úgy értelmezte a magyar, illetve az EU-szabályokat, hogy késedelmi-kamat fizetési kötelezettség áll fenn a magyar állam részéről azon vállalkozások felé, amelyek korábban – az ellenérték kifizetettsége hiányában – azért nem tudták visszaigényelni az áfát, mert azt az akkori áfa-törvény idevonatkozó rendelkezései - a közösségi jogba ütköző módon – nem tették lehetővé.

Tovább

Megvan a pénztárgépcsere végleges határideje

Idén augusztus 31-ét követően – egy évvel az eredetileg gondolt meghosszabbított végleges határidő után – a vállalkozások már csak online pénztárgépet használhatnak, olvasható az NGM július végi közleményében.

Tovább

Időszaki elszámolású számlázás

Korábbi blogbejegyzésünkben említettük, hogy a Parlament elhalasztja az időszaki elszámolású számlák kezeléséhez kapcsolódó 2014. július 1-től tervezett változás bevezetését 2015. január 1-ig.

Tovább

Fixed Establishment – ECJ (European Court of Justice) jogesetek 1. rész

C-168/84. sz. Berkholz-ügy Tengerjáró kompon üzemeltetett játékgépek a szolgáltatás teljesítési helye szerint, a nyújtó székhelye szerint vagy az állandó telephelye szerint adóztatandó, továbbá, hogy vonatkozik-e rá a nemzetközi hajóztatás áfamentessége? Az Európai Közösségek Bíróságának jogeseteiből sorozatunk többi részét itt olvashatja »

Tovább

Nemzetközi adóügye van? Iratbetekintési jogok és következményei!

A két hatóság közötti levelezés az EU-n belül egy megfelelően formalizált keretben, világosan lefektetett szabályok és előírások mentén történik. A hatóságok közötti kommunikáció az erre a célra létrehozott szervezeti egységek, az ún. CLO-irodák között zajlik. Magyar oldalról a NAV szervezetén belül található KKI (Központi Kapcsolattartó Iroda) végzi az összes nemzetközi megkereséssel összefüggő hatósági feladatot.

Tovább

Kiemelt témák