Facebook image
Mentés

SZJA visszatérítés – munkáltatói és adózói teendők

Az szja-visszatérítésről szóló kormányrendelet tisztázza, kik jogosultak a 2022 februári szja- visszatérítésre. Az is világossá vált, hogy az adóvisszatérítés érdekében mi a teendője a munkáltatóknak és az adózóknak.

Az szja-visszatérítések féltételéül szabott paraméter, a 2021-ben 5,5 százalékot meghaladó GDP növekedés immár teljesítettnek látszik. A megjelent részletszabályok* ismeretében pedig az adózók és a munkáltatók is tisztábban látják, hogy milyen adatszolgáltatási időpontok kerülnek előrébb, illetve nyílnak meg az adóvisszatérítéshez szükséges adatok összegyűjtéséhez, beküldéséhez. Az adóhatóság a rendelkezésére álló, hozzá beérkező adatok alapján fogja tudni kalkulálni a februári szja-visszatérítések összegét.

Az szja-visszatérítés felső plafonját a szabályozó a 2021. decemberi bruttó átlagkereset (449.400 forint)** 12-szeresében határozta meg, a jogosultság a családi adókedvezményhez kötődik.  Az érintettek száma megközelítheti a 2 milliót, a családi adókedvezményre jogosult alkalmazottak és a vállalkozók egyaránt részesülhetnek az szja-visszatérítésből. 

Az adóvisszatérítés egy családon belül mindkét szülőnek jár majd, ha van bejelentett munkahelyük, akkor mindketten visszakapják 2021. évi adójukat. Aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesítette-e, jogosult az adóvisszatérítésre. A katás vállalkozók a 2021-ben megfizetett tételes adójuk negyedét, az ekhós adózók pedig a befizetett adójuk közel kétharmadát kaphatják vissza.

Mi a munkáltatók teendője az szja-visszatérítés kapcsán?

Az adóvisszatérítésre a tervek szerint a 2021-es adómegállapítás és szja bevallási határidő előtt kerülhet sor. A szükséges adatok megszerzése érdekében ezért a munkáltatóknak az összesített igazolást január 31-ig el kell készíteniük és át kell adniuk a munkavállalónak. Az adókedvezményekről szóló igazolásból kitűnik, hogy a magánszemély családi kedvezményt vesz igénybe év közben. Az államkincstárnak a NAV felé az adott hónapról a következő hónap 5. napjáig kell adatot küldenie azokról az adózókról, akik felé családi pótlékot folyósított.

Mely adózóknak van teendője az adóvisszatérítés kapcsán? 

A hazai munkáltatótól rendszeres jövedelemhez jutó magyar munkavállalók esetében az adatgyűjtés kevésbé problémás. DE több adózó, mint például a külföldi munkáltatótól kapott jövedelemből élő és adózó szülők, vagy a katás, ekho-s adózók, önállóan szolgáltatnak adatot a NAV felé, amely nem érhető el más hatósági nyilvántartásból. 

Annak érdekében, hogy minden érintett adózó élhessen az szja-visszatérítéssel, egy különleges nyilatkozattételi lehetőség nyílik meg, amellyel 2021. december 31-ig lehet élni. Az szja-t fizető alkalmazott, az Ekho szerint adózó és a Katá-s vállalkozó is tehet nyilatkozatot. Az érintetteknek elektronikus úton vagy papír alapon kell nyilatkozniuk, hogy adataik még időben eljussanak a NAV felé. A különleges nyilatkozattétellel gyorsabban juthatnak pénzükhöz az érintett magánszemélyek, akiknél a kedvezmény kiszámítása nem lehetséges a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján (pl. várandós szülő).

A nyilatkozati határidőről lemaradó adózók a februári visszatérítést nem kapják meg. A visszatérítéshez fűződő jogosultság azonban ez esetben sem csorbul, az adózó egy utólagos eljárásban tudja majd érvényesíteni az adóvisszatérítést. Lehetőség lesz arra, hogy a NAV az szjabevallási-tervezet kiegészítését és elfogadását követően utalja ki az adókedvezményt, ha azt a magánszemély kéri a bevallásában, vagy bevallási tervezetében.

A családi kedvezményre jogosult szülők esetében már most is érdemes kalkulációt végezni, hogy a családi adókedvezmény újraosztásával hozzájuthatnak-e a magasabb összegű adó-visszatérítéshez. A 2021. november-decemberi időszakban is lehetséges az adókedvezmény-nyilatkozat módosítása és ezzel az adott időszaki családi kedvezmény átcsoportosítása. Amennyiben viszont a jogosultak 2021-ben nem élnek az átcsoportosítással, abban az esetben az éves adóbevallásban is átcsoportosíthatják majd a családi adókedvezményt, hogy ezzel a lehető legmagasabb összegű adóvisszatérítést tudják érvényesíteni. Az adóvisszatérítést ekkor utólagosan térítik meg a jogosult(ak)nak.

Korábbi összefoglalónk a speciális helyzetben lévő szja kötelezettekről.

Mi az adóvisszatérítés felső határa?

A felső jövedelmi plafon alapján az adó-visszatérítés felső határa 809.000 forint.  

Az összevont adóalapba tartozó jövedelem része pl. a prémium, jutalom is. Az ezek után befizetett szja is visszajárhat a dolgozóknak, akkor, ha 2021. január 10. illetve 2022 január 10. között fizették ki számára a bónusz, jutalom összegét. 

Az ekho szerinti adózók az általuk befizetett adó szja-részét kaphatják vissza, ami a 15 százalékos ekho adómértékből 9,5 százalék. Itt tehát a befizetett adó csaknem kétharmadát érintheti az adókedvezmény.

A KATA szerint adózók a befizetett átalányadó negyedét kaphatják vissza. Így főállású katások esetében a megfizetett adó összegétől függően a visszatérítés éves szinten 150 ezer vagy 225 ezer forintos összeget jelenthet.

Kik jogosultak az szja-visszatérítésre?

Az szja-visszatérítést a családi kedvezményre jogosultak (akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszik igénybe) kaphatják meg. Ezzel a rendelkezéssel a kedvezmény körét a 91 napos magzattal rendelkező családokra is kiterjesztették.

A szabályozás szerint családi kedvezményt vehet igénybe:

  • vér szerinti szülő,
  • az örökbe fogadó szülő, 
  • a szülővel együtt élő házastárs, 
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, 
  • a nevelőszülő, 
  • a hivatásos nevelőszülő, 
  • a gyám, továbbá 
  • az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

Természetesen a családi adókedvezmény is befolyásolja az szja-visszatérítés elérhető összegét, az annak levonása után fennmaradó szja visszatérítésére lesz lehetőség. Mivel a munkavállalók széles körét érintheti az szja-visszatérítés lehetősége, a munkáltatóknak is előre fel kell készülniük a kapcsolódó adminisztrációs adatszolgáltatási feladatokra, változásokra! 

Kérdése van?
Keresse adótanácsadónkat!

*Forrás: 560/2021 sz. és 561/2021 sz. kormányrendelet:
**A KSH által közzétett, teljes munkaidőben alkalmazásban állók, nemzetgazdasági szintű 2020. december havi bruttó havi átlagkeresete.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom