Facebook image

Összesen 1392 bejegyzés

A vagyonmegosztás menete a válás után

Ahhoz, hogy a válás után a volt házasfelek új életet tudjanak kezdeni, mindenképp szükség van a házassági vagyon megosztására, a felek vagyonát képező vagyonelemek tulajdonjogi sorsának tisztázására akár perben, akár peren kívül. Hogyan zajlik a vagyonmegosztás, mire kell figyelni a vagyonmegosztási folyamat során?

Tovább

Az adókódok jelentősége: a helyes ÁFA meghatározás motorja

Az adókódok a vállalatirányítási rendszerek (ERP-k),vagy adózási, számviteli rendszerek számára szolgáltatnak kulcsfontosságú információkat. Az adókódok pontos használata nemcsak a jelenlegi adóbevallásokat segíti, hanem előkészíti a terepet a közeljövőben bevezetendő eÁFA M2M rendszer számára is, hiszen a digitális számlázási és bevallási rendszerek elterjedésével, az adókódok használatának megértése és alkalmazása még fontosabbá válik a vállalatok számára. Vizsgáljuk meg hogyan kell helyesen kialakítani és alkalmazni az adókódokat!

Tovább

Fel és összeszerelés: visszajár a külföldön fizetett áfa?

Napjainkban sokszor előfordulhat, hogy egy magyar társaság úgy értékesít egy gépet, berendezést a külföldi megrendelő részére, hogy vállalja a gép, berendezés összeszerelését, üzembehelyezését is, mely munka abban az EU-s országban történik, ahova értékesíti a társaság a terméket. Kevesen tudják azonban, hogy a fel- és összeszerelési munka után a felszámított áfát bizonyos feltételek mellett lehetőség nyílik visszaigényelni. A külföldi áfa visszaigénylésére szeptember 30-ig van lehetőség.

Tovább

2023 nyári adócsomag - összefoglaltuk a legfontosabb változásokat

Június 6-án számos adónemet érintő adótörvény-változást tartalmazó javaslatcsomagot ismerhettünk meg, melyek jelentős módosítást tartalmaznak többek között az Áfával, a személyi jövedelemadóval, társasági adóval, extra profitadóval, helyi iparűzési adóval, valamint a vám és jövedéki szabályozással és NETA-val kapcsolatban is. Összefoglaltuk, melyek azok a fő adónemek, melyekben változásokra kell számítania az adózóknak 2024-től. Sok esetben azonban már 2023-tól hatályba léphetnek a változások.

Tovább

Jelentős mértékű lett az új EPR-díj!

2023. június 02-án napvilágot látott a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben fizetendő díjak mértéke (EPR - kiterjesztett gyártói felelősség- díj). Ahogy az várható volt, a társaságok részéről fizetendő EPR-díjak az azonos és hasonló termékáramban korábban megállapított termékdíj tételekhez képest jelentősen magasabbak lettek.

Tovább

Válás: a családi céget is bedöntheti, ha nem készül rá előre

Bár érzelmi okokból sokan ódzkodnak a házassági szerződés gondolatától, azoknak a pároknak, akik közös vállalkozást vezetnek, felelőtlenség nem számításba venni egy negatív kimenetelű forgatókönyvet is. Nemcsak a költséges és elhúzódó pereskedést lehet megúszni váláskor egy házassági vagyonjogi szerződéssel, de könnyen lehet, hogy a családi cég jövője múlhat rajta. A Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY) bejegyzett szerződések száma évről évre növekszik és egyre több szerződés a családi vagyon védelmét szolgálja.

Tovább

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják

Tovább

Levonható-e nemzetközi munkavégzéskor a relokációs költségek áfája?

Az elmúlt években jellemzővé vált a társaságok gyakorlatában a munkavállalók nemzetközi toborzása vagy országok közti áthelyezése, áttelepítése, azaz relokációja, főleg bizonyos szakmákban és szektorokokban. Az alábbi blogbejegyzésünkben egy, a nemzetközi munkaerőpiaci mobilitás kapcsán az adóhatóság részére benyújtott állásfoglaláskérésünk alapján azt vizsgáljuk, hogy levonható-e a munkavállalási engedélyhez és egyéb, a munkavállalók áttelepüléséhez kapcsolódó, relokációs költségek áfája?

Tovább

Házassági szerződés – már nem csak a vagyonosok kiváltsága

Napjainkban egyre többen rendezik vagyoni viszonyaikat házassági szerződéssel, ezzel válás esetén megkímélik magukat a jókora bosszúságot, nem kevés meglepetést és hosszúra nyúló, jelentős többletköltségeket eredményező peres vagyonmegosztási eljárástól. Különösen érdemes megfontolni a házassági szerződés megkötését azoknak, akik jelentős vagyonnal-, illetve jövedelemmel rendelkeznek, akik élettársi kapcsolatból házasodnak, illetve azoknak az újraházasodóknak, akiknek gyermekei vannak.

Tovább

Fontos változást tervez a NAV – szeptemberig maradt idő a felkészülésre

Az Online Számla rendszer fennállása óta megszokhattuk, hogy a NAV időről-időre kisebb-nagyobb változásokat eszközöl a platformon. Legutóbb ez év januárjában egy, a társaságok tömegét érintő változást jelentett be az Adóhatóság, melynek élesítését május 15-re tervezte. Azonban a NAV legújabb híre szerint a változás élesítése szeptember 18-ra került halasztásra. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, akik nem készültek fel a módosító és sztornó számlákkal kapcsolatos változásra, közel négy hónapnyi idő áll rendelkezésükre a felkészüléshez.

Tovább

Kiemelt témák