Facebook image
Mentés

A tanulmányi szerződés buktatói és rejtett lehetőségei

Tanulmányi szerződést kötni látszólag egyszerű, a Munka törvénykönyve meghatározza ehhez a kereteket. Meg kell állapodni, hogy a munkavállaló részt vesz egy képzésen, amelyet a munkáltató támogat. Cserébe a munkavállaló egy előre meghatározott ideig nem szünteti meg munkaviszonyát. De mire érdemes még ezen kívül is figyelni?

A Munka Törvénykönyve (Mt.) számos kérdés eldöntését a felekre hagyja és jó esetben is csak keretet határoz meg a tanulmányi szerződés feltételeire vonatkozóan. Kellemetlen, ha a munkáltató és a munkavállaló akkor szembesül egy képzéshez kapcsolodóan a megkötött tanulmányi szerződés hiányosságaival, ha már jogokat kell érvényesíteni. Ezért a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk a fontosabb pontokat, amelyek felett tapasztalataink szerint, jellemzően átsiklanak a munkaadók és alkalmazottak amikor tanulmányi szerződést kötnek.

Ezekre figyeljen, ha tanulmányi szerződést köt

1. Tanulmányi szerződés és a tanulmányok időtartama

Egy tanulmányi szerződésben meghatározott képzettség megszerzését követő elköteleződés időtartama nem kell, hogy megegyezzen a tanulmányok időtartamával. A Munka Törvénykönyve mindössze annyit rögzít, hogy a munkavállalónak a támogatás időtartamával arányos ideig kell fenntartania a munkaszerződést, feltéve, hogy az nem hosszabb, mint 5 év.

2. A munkáltató nem csak pénzzel támogathatja a képzés megszerzését

A munkáltató által a tanulmányi szerződés keretében nyújtandó támogatás nem feltétlenül jelent anyagi támogatást. Támogatás lehet a szabadság vagy valamilyen erőforráshoz való hozzáférés biztosítása is.

3. Munkáltató által előírt képzésre nem köthető tanulmányi szerződés

Viszonylag köztudott tény, de érdemes felhívnunk a figyelmet arra is, hogy ha a munkáltató kötelezi a munkavállalót a képzés elvégzésére, akkor nem csak tanulmányi szerződés nem köthető, de minden a képzéssel kapcsolatban felmerült költséget is meg kell téríteni a munkavállaló részére. 

4. A tanulmányi szerződés betartásához kapcsolódó biztosítékok

A tanulmányi szerződés betartását nem csak a nyújtott támogatás visszakövetelésével lehet nyomatékosabbá tenni, hanem kötbér kikötésével is. Erről azonban a munkáltatónak és a munkavállalónak kifejezetten meg kell állapodnia, ennek hiányában a kötbér nem lesz a szerződés része. 

5. Milyen időszakot kell figyelembe venni?  

Problémát okozhat ha a felek nem állapodnak meg arról, hogy a tanulmányi szerződés keretében milyen időszakokat kell a munkaviszony fenntartása során figyelembe venni. Könnyen előfordulhat, hogy a munkavállaló a végzettség megszerzését követően szülési szabadságra megy vagy hosszabb ideig keresőképtelen. Ezek a periódusok megfelelő rendelkezések hiányában mind beletartozhatnak abba az időszakba, amikor a munkaviszonyt fenn kell tartani. 

6. Határozott idejű munkaviszony melletti tanulmányi szerződés

Amikor a munkáltató olyan munkavállalóval köt munkaszerződést, akinek határozott idejű munkaviszonya van, akkor érdemes kiszámolni, hogy mikor várható a képzettség megszerzése. Előfordulhat, hogy a tanulmányi szerződésben meghatározott „munkaviszony fenntartási időszak” alatt a munkaviszony megszűnik, különösen, ha a munkavállaló a képzés befejezésével valamilyen ok miatt késlekedik. Ezek a helyzetek azonban előre tervezéssel elkerülhetőek. 

7. Tanulmányi szerződés munkaviszony nélkül?

Esetenként felmerül, hogy a felek valamilyen időtényező miatt már a munkaviszony előtt tanulmányi szerződést kötnének. Erre azonban a magyar munkajog keretein belül nincs lehetőség. Nem kizárt azonban, hogy az egymással munkaviszonyban nem álló felek a jogrendszer lehetőségeit kihasználva egy a tanulmányi szerződéshez hasonló jogviszonyt létesítsenek.

8. Tanulmányi szerződés gyakorlat megszerzésére, betanításra is köthető

A bírói gyakorlat szerint tanulmányi szerződés gyakorlat megszerzésére, betanításra is köthető, nem csak egy jól körülhatárolható képzés elvégzéséhez. Bár ezzel a lehetőséggel nem árt óvatosnak lenni, mert az ilyen típusú tapasztalat megszerzése csak bizonyos körülmények fennállása esetén lehet tárgya egy tanulmányi szerződésnek.

Keresse szakértőnket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom