Facebook image
Mentés

Most még igényelhető a K+F bértámogatás 2.0! (FRISSÍTETT)

A tavalyi évben a koronavírus-járvány első hulláma után bevezetett ún. K+F bértámogatás ismét elérhető a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) munkakörben (is) foglalkoztatottak számára. Az akár havi 318.920 forint összegű K+F bértámogatás igénylésének határideje 2021. május 23.

Az NFSZ frissített tájékoztatója szerint a K+F bértámogatás iránti kérelem 2021. január 4. napjától nyújtható be 2021. május 23. napig.*

Az új K+F támogatás a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 3. § 15. pontja szerinti kutató-fejlesztők, vagyis többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek foglalkoztatásának támogatását célozza.

A korábbiakhoz képest újdonság, hogy idén nemcsak munkahelymegőrzés, hanem munkahelyteremtés, azaz létszámbővítés céljából is igénybe vehető a támogatás.

A K+F bértámogatás 3 hónapra igényelhető

A támogatás összege munkavállalónkként maximum havi 318.920 forint, amely támogatás legfeljebb három hónapra igényelhető. A támogatás összegét közvetlenül a munkáltató részére folyósítják. Mindezért cserébe a munkáltatónak garantálnia kell, hogy a támogatással érintett munkavállalót a támogatási idővel (max. 3 hónap) megegyező ideig tovább foglalkoztatja, és ez idő alatt a munkavállaló bérét nem csökkenti.

Munkahelymegtartó támogatás azon munkavállalók esetében igényelhető, akik legalább 2020. december 29. óta megszakítás nélkül a munkáltatónál foglalkoztatásban állnak és nem töltik felmondási idejüket. A munkahelyteremtő támogatás esetében az újonnan felvett – kutató-fejlesztő munkakört (is) ellátó – regisztrált álláskereső foglalkoztatása révén a munkáltató 2020. december 29-i statisztikai állományi létszámának növekedését kell eredményeznie. Ebben az esetben tehát támogatás akkor adható, amennyiben a kérelem napján meglévő statisztikai állományi létszám azonos vagy nagyobb, mint 2020. december 29-én. 

Fontos különbség van a két különböző jogcímen igényelhető támogatás között. 

  • A munkahelymegtartó támogatás az „Állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret a gazdaságnak a jelenlegi COVID-19-járvánnyal összefüggésben való támogatás céljából” című európai bizottsági közlemény szerinti támogatásnak minősül
  • A munkahelyteremtő bértámogatás az Európai Unió működéséről szóló Szerződés 107. és 108. cikke szerinti csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Ebben az esetben ezen típusú támogatás igénybevételének részletszabályaira, illetve korlátjaira is tekintettel kell lenni. 

A K+F bértámogatás igénylési határideje: 2021. február 8. 

A K+F bértámogatás igénybevételére irányuló kérelmet a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához kell benyújtani legkésőbb 2021. február 8-ig. Vagyis az igényelt támogatás kezdő időpontja nem eshet veszélyhelyzeten túli időpontra, tehát nem lehet 2021. február 8. napja utáni.

A K+F bértámogatás igénybevételének további feltételei

A kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) munkakörben (is) foglalkoztatottak számára elérhető bértámogatás feltételéül szabja a jogszabály többek közt, hogy: 

  • a munkáltató nyilatkozzon arról, hogy munkavállaló foglalkoztatása a munkahely-megőrző támogatás nélkül nem lenne biztosított,
  • a munkáltatónál a kérelmet megalapozó általános gazdasági körülmények közvetlen és szoros összefüggésben vannak a veszélyhelyzettel;
  • az adott munkavállaló nem esik munkaerő-kölcsönzés vagy a munkaszerződéstől átmenetileg eltérő foglalkoztatás alá 
  • a munkáltató nem áll jogerős végzéssel elrendelt felszámolás, csődeljárás, végelszámolás, vagy egyéb, a megszüntetésre irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás alatt;
  • a munkáltató az államháztartási törvény értelmében ’átlátható szervezetnek’ tekinthető;
  • a munkáltatóval az Áht. szerinti összeférhetetlenség nem áll fenn;
  • a munkáltató megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének;
  • a munkáltatót idegenrendészeti közrendvédelmi bírsággal nem sújtották. 

A támogatásra való jogosultság vizsgálatában és
a benyújtandó kérelemcsomag összeállításában
szakértőink állnak rendelkezésére

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom