Facebook image
Mentés

Évindító teendők, 2021-es változások a bérszámfejtés kapcsán - Frissített!

Az év, bérszámfejtési területen is mindig rutinszerű ellenőrzéssel és a változások áttekintésével indul. 2021. januárjában vállalatoknak, munkáltatóknak tisztában kell lenniük a bérszámfejtéssel, szja, szocho, táppénzes szabályokkal kapcsolatosan.

Minimálbér 2021

2021.  február 1-jétől a minimálbér bruttó 167.400, a garantált bérminimum bruttó 219.000 forint.  A minimálbér és a garantált bérminimum összegének változásáról legfrissebb bejegyzésünkben olvashat. 

Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalék, 2021. január 1-től is ezzel a járulékkulccsal kell számolni. 

A tanulói szerződéssel foglalkoztatottak esetén a 2019.12.31-i szabályokat kell alkalmazni, azaz a kifizetett jövedelmek után szocho adófizetési kötelezettsége áll fenn a kifizetőnek!   

A nyugdíjas munkavállalók esetében nem fizet a munkáltató szociális hozzájárulási adót, azokra az öregségi nyugdíjas munkavállalókra vonatkozóan, akiket munkaviszonyban foglalkoztatnak. A nyugdíjas részére kifizetett bruttó munkabérből 15 százalékos adóelőleget kell megfizetnie a munkavállalónak. 

SZJA adókedvezmények

1. Nem változott az érvényesíthető bruttó családi adókedvezmény 2021. január 1-jétől

Az eltartottak számától függően –, kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként:

  • egy eltartott esetén 66.670 forint,
  • kettő eltartott esetén 133.330 forint,
  • három és minden további eltartott esetén 220.000 forint.

2. A négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak 2021. január 1-jétől lehetősége van az összevont adóalapjukat csökkenteni, ezáltal adómentességet szerezni.

Jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó anya, aki az általa nevelt gyermekekre tekintettel családi pótlékra jogosult, vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, vagy a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, és az előzőek alapján figyelembe vehető gyermekek száma eléri a négy főt. Az adómentesség nem minden kifizetési jogcímre vonatkozik automatikusan, például ingatlan bérbeadás, osztalék, EKHO-s, KATA-s bevétel stb.

3. A személyi (fogyatékos) kedvezményt, adóalap-csökkentő tételként kell figyelembe venni.

Ez azt jelenti, hogy a jogosult magánszemély az összevont adóalapját a minimálbér egyharmadának megfelelő összeggel csökkentheti 100 forintra kerekítve. A jogosultsági feltétel nem változtak. Mivel a minimálbér nem változott, ezért maga a kedvezmény jelenleg a tavalyival azonos értékű.          

Az év közben nem érvényesített adókedvezményeket (családi, első házas, személyi, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye) a 2021. évre vonatkozóan a magánszemélyek 2022 tavaszán, az éves adóbevallásukban tudják majd visszaigényelni. A nyilatkozatokat a Munkavállalók már az ügyfélkapun is kitudják tölteni, melyet majd a NAV fog eljuttatni a Munkáltatók részére, Ha írásban és Ügyfélkapun is nyilatkozik a Munkavállaló a kedvezményekről, akkor elsődlegesen az írásbeli nyilatkozatot kell a Munkáltatónak figyelembe vennie. 

A 2020. évi M30-as jövedelemigazolásokat és járulákigazolásokat 2020. évi személyi jövedelemadó bevallásához 2021. február 1-ig át kell adni a munkavállalók számára.  

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások (GYES, GYED)

A GYES összege továbbra is változatlan, bruttó 28.500 forint. A GYED maximum összege bruttó 225.400 forint.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

2021. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havonta 8.000 forint,  270 forint/nap.

Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közteher (15 százalék) a SZÉP-kártyák esetében megmaradt. Egy január végén megjelent kormányrendelet tisztázta, hogy a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást nem  kell megfizetniük a munkáltatóknak, ahogyan a szochót sem 2021 eslő félévében. 2021. július 1-től a korábbi, teljes közterheket kell megfizetniük a munkáltatóknak (szja, szocho, szakképzési hozzájárulás).

A SZÉP-Kártya juttatások kedvezményes keretösszegei 2021. június 30-ig az alábbiak:

  • szálláshely alszámlájára utalt, legfeljebb évi 400 ezer forint támogatás;
  • SZÉP-Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, legfeljebb évi 265 ezer forint támogatás;
  • SZÉP-Kártya szabadidő alszámlájára utalt, legfeljebb évi 135 ezer forint támogatás;

SZÉP-kártya kapcsán fontos megjegyezni, hogy a más munkáltató által adott juttatásokat 2021. július 1-től ismételten figyelembe kell venni az éves keretek meghatározásánál.   

Adómentes juttatások 

Megmaradtak bizonyos adómentes juttatási lehetőségek, de vannak esetek, amikor csak meghatározott keretösszegig lehetséges az adómentes kifizetés. 

Utóbbiak  közé tartozik például a kulturális belépő, és a sportrendezvényre szóló belépő amely a minimálbér erejéig (161.000 forint) adómentes.

Adómentes továbbá a bölcsődei juttatás és az óvodai szolgáltatás is.

Táppénzes papírok, kórházi beteglapok

A TB kifizetőhelyek esetében a táppénzes papírokat, kórházi beteglapokat 2021-től szigorúan ellenőrzik! A jogszabályi eljárás alapján a beérkezett táppénzes igazolásokat 5 napon belül továbbítani kell a kifizetőhelyi elszámolást végző cég felé, ahol 8 napon belül (feltéve, hogy a táppénz iránti kérelem benyújtásakor a rendelkezésre álló adatok alapján az igény elbírálható) el kell számolni és a biztosított részére ki kell utalni. 

Ugyanakkor nem TB kifizetőhely esetében is be kell adni a foglakoztatói igazolásokat, tehát a munkáltatónak érkeztetnie kell a táppénzes papírokat. 

A táppénz napi maximuma bruttó 10.733 forint (mivel az összeg a minimálbérhez kapcsolódik egyelőre ebben nem volt változás).

Rokkantsági és a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés

A 2021. január 1-jétől megszűnt a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás mellett folytatott munkavégzés kereseti korlátozása. Ilyen esetben már nem kell figyelni arra, hogy a kereset három egymást követő hónapban ne haladja meg a minimálbér másfélszeresét.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás maximum napi kifizethető összege - ami további adófizetési kötelezettséggel nem jár 9.633 forint (minimálbér esetén) és 12.597 forint (garantált bérminimum esetén).

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján a filmipari statiszta alkalmi munkára vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatás esetén 2021.január 22-től napi 4.000 forint közterhet kell megfizetni.   

Az EKHO értékhatárok változatlanok 2021-ben.

Keresse szakértőnket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom