Facebook image
Mentés

Transzferárazásban közeleg a CbC jelentés határideje

A transzferár nyilvántartás részeként az adóhatóság felé beadandó országonkénti jelentési (CBC riport) kötelezettségnek naptári éves pénzügyi év esetén 2021. december 31. napjáig kell eleget tenni.

2021. év végével ismét közeledik az a határidő, ameddig az érintett multinacionális vállalatcsoportok tagjainak az országonkénti jelentésekkel kapcsolatos aktuális kötelezettségeiknek eleget kell tenniük.  Immár 2017 óta merül fel évről évre ez a transzferárakhoz kapcsolódó határidő, amelyet ha elmulasztunk, súlyos bírsággal is szembenézhetünk. 

Adatszolgáltatás vagy bejelentés? Kinek milyen kötelezettsége van a transzferárral kapcsolatban?

A CbC (országonkénti) jelentés szerinti adatszolgáltatásra, ill. bejelentésre csak azok a multinacionális vállalatcsoportok kötelezettek, melyeknek konszolidált nettó árbevétele eléri a 750 millió eurós összeget (a cégcsoport árbevételi adatait az adatszolgáltatási pénzügyi évet megelőző pénzügyi évre vonatkozóan kell vizsgálni).

Elméletben csak a végső anyavállalatnak kell országonkénti jelentést benyújtania, melyhez a nemzeti adóhatóságok a hatályos információcsere egyezmények alapján férnek hozzá, amennyiben persze van ilyen egyezmény az országok között.

Ezért is fontos minden esetben megvizsgálni, hogy a CbC jelentést benyújtó vállalat adóügyi illetőségének országával van-e Magyarországnak automatikus információcsere egyezménye, illetve az hatályba lépett-e legkésőbb 2021. december 31-ig.

Abban az esetben sem dőlhetünk hátra, ha az előbbi feltételnek megfelelő kapcsolt vállalat nyújtja be 2021-re a CbC jelentést. Ugyanis ebben az esetben a cégcsoport nevében adatszolgáltatásra nem, de bejelentésre köteles lesz a magyarországi adóalany. Ennek során pedig meg kell adnia, hogy mi a csoport adatszolgáltatási pénzügyi évének a vége, továbbá fel kell tüntetnie a saját adatait, az adatszolgáltatást végző csoporttag nevét és adóügyi illetőségének országát is.

transzferár tanácsadás

Mely időszakról kell CbC jelentést tenni és mi ennek a határideje?

2017-től kezdve a CbC jelentést, illetve változásbejelentést minden évben be kell nyújtani a NAV felé a naptári éves pénzügyi év esetén az adott év december 31. napjáig a transzferárhoz kapcsolódó adatszolgáltatás részeként. Eltérő üzleti éves vállalkozások esetében az országonkénti jelentésbenyújtási határideje az üzleti év utolsó napja.

Milyen szankciókkal élhet az adóhatóság ezen transzferár kötelezettségek nem teljesítése esetén?

Érdemes minden esetben figyelni a CbC jelentés határidőben történő benyújtására! A bejelentési, változásbejelentési kötelezettség elmulasztása, illetve az adatszolgáltatás késedelmes, hibás, valótlan tartalmú, vagy hiányos teljesítése esetén ugyanis az adóhatóság 20 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adózót, illetve az adatszolgáltatásra kijelölt csoporttagot.

Hogyan kell teljesíteni a bejelentési, változásbejelentési, illetve az adatszolgáltatási kötelezettséget?

A transzferár bejelentési, változásbejelentési, illetve az adatszolgáltatási kötelezettséget elektronikus úton a NAV erre a célra rendszeresített 21T201T jelű nyomtatványán kell teljesíteni.

szervezze ki
transzferárazással kapcsolatos teendőit!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom