Facebook image
Mentés

Így változnak az EKAER szabályok 2021-től

Karácsony előtt megjelent a 2021-es szabályokat tartalmazó új EKAER rendelet, így összesen négy munkanapja maradt a cégeknek, fuvarozóknak hogy megismerjék a 2021. január 1-től életbe lépő változásokat.

2020. december 23. este jelent meg az új EKAER rendeletet (13/2020 (XII.23) PM rendelet) tartalmazó Magyar Közlöny. Így az újév első munkanapjáig maradt idejük a vállalkozásoknak, hogy megismerjék a 2021. január 1-től alkalmazandó EKAER szabályokat, illetve a korábbi EKAER szabályokra vonatkozó változásokat.

A legfontosabb EKAER szabályok 2021-től

  1. Az EKAER bejelentési kötelezettség csak a bejelentésköteles termékek Közösségen belüli beszerzésére, értékesítésére, egyéb célú behozatalára és kivitelére, valamint az első belföldi nem végfelhasználó részére történő áfaköteles értékesítésre vonatkozik. 
  2. Az EKAER bejelentésköteles termékek köre azonos a korábban az EKAER szabályozás szerint kockázatos terméknek nevezett termékek körével, legalább is egyelőre – a termék listáját továbbra is a 2014-ben kiadott 51/2014. NGM rendelet tartalmazza. 
  3. Biztosítékot köteles nyújtani a belföldi kirakodási (átvételi) címre irányuló közúti fuvarozás esetén a Közösségen belüli termékbeszerzést, illetve az első belföldi általános forgalmi adóköteles - nem közvetlenül végfelhasználó részére történő - termékértékesítést megvalósító adózó. E biztosítéknyújtási kötelezettség azonban nem áll fenn a kedvezményes áfamértékkel adózó termékekre.
  4. Az EKAER kötelezettség minden – tehát nem csak útdíjköteles – gépjárművel végzett fuvarozással járó ügyletre vonatkozik.
  5. Megmarad a tömeghez és az értékhez kapcsolódó EKAER-mentesség, azaz továbbra sem kell EKAER szám egy fuvarozás keretében az egymillió forintos értékhatárt és ötszáz kilogramm bruttó tömeget meg nem haladó, bejelentésköteles termékkel ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon gépjárművel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység esetén.
  6. A rendelet lehetővé teszi az önkéntes EKAER bejelentést is – ez esetben biztosítékfizetési kötelezettség nincs, de ügyelni kell az adatok valódiságára.
  7. A már korábban kihirdetett Art változások folytán ismert, hogy a 40 százalékos mulasztási bírság csak akkor szabható ki, ha az adózó nem tesz eleget EKAER bejelentési kötelezettségének vagy hibás mennyiséget, illetve értéket jelent be az EKAER-be. Egyéb EKAER hiba (elírás, téves rendszám, lezárás elmulasztása, stb.) jogi személyek esetén legfeljebb 500 000 forintig, természetes személy esetén 200.000 forintig terjedő bírsággal sújtható.
Összegezve a friss változások azt jelentik, hogy a legtöbb termék kapcsán az EKAER kötelezettség megszűnik, 2021-től az EKAER kötelezettség csak a kockázatos termék-kereskedelemre vonatkozik.

Azon kevés adózó, aki bejelentés-köteles termékkel kereskedik, azonban fókuszáltabb figyelemre számíthat a NAV részéről, hiszen az adóhatóság oldalán is kapacitások szabadulnak fel, amelyeket a bejelentés-köteles termék kereskedésére vonatkozó EKAER szabályok hatékonyabb betartatására lehet fordítani. 

online képzésünk:
ekaer helyett itt a bireg a fuvarozásnál

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom