Facebook image
Mentés

Lezárult az első zöld prémium tender – első konklúziók és a döntések várható ütemezése

A zöld prémium rendszer keretében megújuló energiaforrásból származó villamosenergia támogatására kiírt tender leadási határideje 2019. december 2-án 15:00 órakor zárult, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) pedig közzé is tette az első információkat a megújuló energiaszektor rég várt pályázatáról.

A tender az első lehetőség volt arra, hogy a KÁT, majd a METÁR-KÁT rendszer helyébe lépő új, zöld prémium rendszer keretében támogatást lehessen nyerni a megújuló alapú villamosenergiára, így a várakozásoknak megfelelően jelentős érdeklődés övezte.

Az alábbiakban a beérkezett pályázatok leglényegesebb elemeit, valamint a végleges eredmény várható időbeli ütemezését gyűjtöttük össze.

A tender főbb adatai

A pályázat alá tartozó erőművek két kategóriába kerültek besorolásra: 0,3 MW-nál nagyobb, de 1 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű, valamint a legalább 1 MW, de legfeljebb 20 MW-os erőműegységekre. Az összesen kiosztható 1 milliárd forint értékű zöld prémium típusú támogatási összeg, illetve 200 GWh/év támogatott villamosenergia-mennyiség 1/3-2/3 arányban került a két kategória között felosztásra. Ezáltal a kisebb erőművek kategóriájában 66 GWh/év, a nagyobban 134 GWh/év a kiosztható támogatott villamosenergia-mennyiség. A tenderben megengedett legmagasabb ajánlati ár 26,08 Ft /kWh volt. 

Összesen 128 cég vagy egyéni vállalkozó 168 pályázatot nyújtott be az energiatenderre. A pályázatok 80 százaléka, összesen 136 darab az alacsonyabb kapacitási kategóriába esett, összesen évi mintegy 97,3 GW éves értékkel.  32 pályázat esett a magasabb kategóriába, összesen 251,6 GW éves volumennel. A közzétett információk szerint 12 pályázat volt érvénytelen késedelmes benyújtás vagy a bontási dokumentum hibája miatt, és egy pályázat került visszavonásra. Ezek közül egy kivétellel mind az alacsonyabb kategóriába tartozik (egy, a magasabb kategóriába tartozó 20.000 MW/évre vonatkozó pályázat került késedelmesként rögzítésre).

Annak ellenére, hogy többféle megújulóenergia-típussal lehetett pályázni, egy kivétellel az összes pályázat napelemes erőműre irányult. A kivétel egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű volt. A naperőművek közül mindössze 18 darab napkövetős rendszer, a többi fix tartószerkezetes. Az ajánlati árak 20,20 Ft/kWh és a maximum ajánlati ár, azaz 26,08 Ft/kWh között változnak, ugyanakkor az árak közel 90 százaléka 23,00 Ft/kWh fölötti.  

A zöldenergia-pályázat következő lépései

A pályázati kiírás és a vonatkozó szabályozás szerint a pályázatok bontása a leadási határidőt követő 3 napon belül, az adatok kihirdetése további három napon belül történt meg. Az ezt követő eljárási lépések röviden a következők lesznek:

  • Az értékelő bizottság a leadási határidőt követő 45 napon belül megvizsgálja, hogy a pályázók és a pályázatok megfelelnek-e a kiírás és a jogszabályok rendelkezéseinek.
  • Amennyiben valamely pályázat nem mindenben felel meg a feltételeknek, de hiánypótlásra alkalmas, úgy az értékelő biztosság a pályázót a hiányzó adatok és dokumentumok pótlására hívhja fel 15 napos határidővel (az ajánlati ár és az ajánlati biztosíték hiánypótlására nincs lehetőség). 
  • Az értékelő biztosság összetett értékelési rendben megállapítja az érvénytelen pályázatokat, azokat a pályázatokat, amelyekben az összeszámítási szabályok alapján az erőmű igényelt névleges teljesítőképessége meghaladja a 20.000 MW-ot, megállapítja az azonos telephelyre tervezett erőműveket, kategorizálja a pályázatokat és ajánlati ár szerint sorrendbe helyezi azokat.
  • A hiánypótlási felhívások határidejének lejáratát követően az értékelő bizottság összefoglaló jelentésben elkészíti a villamosenergia-pályázatok értékelését, majd további 5 napon belül a MEKH honlapján közzéteszik, hogy a pályázat eredményes volt-e. 
  • Ezt követő további 15 munkanapon belül a MEKH egyedi határozatokban dönt a pályázatok kapcsán, valamint az eredményeket és az értékelő bizottság összefoglaló jelentését a honlapján közzéteszi.  

A pályázat  eljárásrendje alapján a végleges eredmények 2020 tavaszán születnek majd meg. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom